Változások a legfelsőbb bíróság összetételében Srí Lankán

Ismét a legfelsőbb bíróság kötelékében dolgozik Shirani Bandaranayake, miután Srí Lanka új elnöke visszahelyezte őt korábbi pozíciójába.

Srí Lankán január elején tartottak elnökválasztást, aminek eredményeként a korábbi államfő Mahinda Rajapaksa távozni kényszerült a hatalomból. Helyét az a Maithripala Sirisena vette át, aki korábban már több fontos pozíciót is betöltött a kormányban. Közvetlenül a választások előtt egészségügyi miniszterként dolgozott, egészen a kampánya kezdetéig.

Bandaranayake bírónőt még Rajapaksa váltotta le, miután több alkalommal a vezetés érdekeinek ellentétes ítéletet hozott. Elbocsátása miatt számos kritika érte az elnököt. Az ENSZ Ember Jogi Tanácsa is elítélte a lépést, melyet a bírói függetlenség megsértése miatt tartott elfogadhatatlannak a nemzetközi szervezet.

Rajapaksa korábbi jogi tanácsadóját, Mohan Peiris-t nevezte ki Bandaranayake helyére. Miután kiderült, hogy Sirisena nyerte a választásokat az ex-államfő bizalmasa állítólag részt vett egy puccskísérletben, amivel a korábbi elnököt továbbra is a hatalomban tartották volna. Azóta a nyomás egyre nagyobb Peiris-en, hogy távozzon hivatalából. A puccskísérlet valóságtartalmáról nem lehet biztosat tudni, de a rendőrség nyomozást indított az ügyben.

Az új elnök már megválasztása előtt kijelentette, hogy szándékában áll visszahelyezni a Bandaranayake bírónőt az őt megillető posztra, melytől alkotmányellenesen lett megfosztva. Ezt a választási ígéretét sikerült gyorsan beváltania.

(Fotó: Europress/Getty Images)

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez