Nem mindenhol engedik a melegházasságot Alabamában

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának döntése alapján alkotmányellenes a meleg párok házasságának betiltása Alabamában. Ennek ellenére az állam néhány megyéjében továbbra is visszautasítják az azonos neműek összeadását.

A bírói hatalom legmagasabb, szövetségi szintű döntése január 23-án született meg az ügyben, és a napokban lépett életbe. Alabama állam legfelsőbb bíróságának elnöke Roy Moore azonban elrendelte, hogy ne vegyék figyelembe a döntést, és továbbra se teljesítsék az azonos neműek házassági kérelmét.

Moore bíró utasítását több megyében is megfogadták, és valahol még a heteroszexuális párok esetében is megállt az ügyintézés. A többség erre válaszul a nagyobb városokba (pl. Birmingham, Montgomery) ment, hogy alkotmányos jogát gyakorolja. Ezekben a hivatalokban ugyanis a szövetségi szintű döntést követik, annak életbe lépése óta. Voltak viszont, akik nem hagyták annyiban a dolgot, és beperelték a hivatalt, amelyik visszautasította az ügyintézést.

Az állam kormányzója személy szerint nem ért egyet a melegek házasságának engedélyezésével, de azon az állásponton van, hogy ha a szövetségi bíróság így döntött, akkor azt tiszteletben kell tartani. Moore viszont úgy gondolja, hogy ezzel veszélybe került az állami szintű bírói hatalom hatásköre, és neki kötelessége azt megvédeni.

Az egyes megyei és városi hivatalok dilemmája tehát nem egyszerű egyelőre, ugyanis az ellentmondások miatt mindenképpen magasabb szintről jövő utasítással kell ellenkezniük, bárhogy is döntsenek a kialakult a helyzetben.

(Fotó: Europress/Getty Images)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez