A nők nem akarnak második gyereket szülni Sanghajban

Asszonyok, szüljetek második gyereket! – Ezzel a kéréssel fordult a Családtervezési hatóság Sanghajban a szülőképes korban levő nőkhöz. Már a kilencven százalékuk szülhetne második gyereket, de csak öt százalék akar.

Meglepődtek a felelős elvtársak Kína legnagyobb városában amikor látták: igen kevés család akar második gyereket pedig most már lehetne. Az egyke programot 1978-ban vezették be, hogy így segítsék elő a gyors gazdasági fejlődést. A gazdasági csoda be is következett, de a társadalom egyensúlya megbomlott. Ezért 2013-ban enyhítettek a szabályok szigorúságán: ha mindkét szülő egyke, akkor lehet második gyerek. Ha csak az egyik egyke, akkor is engedélyezheti a helyi hatóság a második gyereket. Sanghaj ilyen hely hiszen itt nagyon kevés gyerek születik. Az új szabályoktól azt várták a döntéshozók, hogy szinte minden család vállal második gyereket.

Nem így történt, a szülőképes nők 90%-a lenne jogosult második gyerekre, de csak 5% adta be a kérvényt. Ez katasztrofálisan kevés. De nemcsak Sanghajban ilyen rossz a helyzet. Pekingben legkevesebb 50 ezer plusz gyerekkel számoltak, de csak 30 ezerrel született több. Országosan se jött be a számítás: nem növekedett igazán számottevően a családok nagysága. Részben azért, mert vidéken eddigis engedélyezett volt sok helyen a második gyerek. Másrészt pedig a szülők bevallották: a mai körülmények között egy plusz gyerek vállalása sok gondot jelent, mert a gyerek felnevelése egyre drágább. Csak nagyon kevés állami iskola nyújt megfelelő képzést, a magániskolák pedig méregdrágák. Azonkívül a nőknek hátrányt jelent a szülés a karrierjük során. Sok városban nincsenek megfelelő gyerek intézmények a kicsik ellátására.

Ezért most Sanghajban a Családtervezési Hatóság rendkívüli lépésre szánta el magát: felkérte az anyákat a szülésre miután évtizedeken keresztül bűntette azt. Lesz-e ennek foganatja Kína legnagyobb városában, mely leginkább követi a nemzetközi trendeket? Sokan kételkednek benne. A közvélemény-kutatók felmérték, hogy mit is gondolnak a kínai családok az eszményi gyerekszámról az ország legfejlettebb részén, a keleti tengerparton. A válaszokból kiderül: a megkérdezettek 90%-a úgy véli: abba kellene hagyni az egész családtervezési programot. Minden család maga dönthessen ezentúl arról, hogy mikor és hány gyereket akar. Kérdés, hogy a döntéshozók Pekingben meghallják-e ezt az üzenetet, amely véget vetne annak, hogy az állam mondja meg, hogy egy családnak hány gyereke lehet.

Fotó: Europress Getty Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez