Hahó, világ!!! Több tízezer gyermek éhezik Szomáliában

Továbbra is rendkívül elkeserítő a helyzet Szomáliában, ahol 38 ezer gyerek élete forog veszélyben, mert nincs mit enniük – közölték az ENSZ illetékes szakértői.

Az ENSZ szakértőinek legutóbbi felmérései szerint körülbelül 731 ezer ember, köztük 203 ezer gyerek élelmiszerbiztonsága forog veszélyben. A felmérések adataiból kiderült, hogy 200 ezer gyermek szenved akut alultápláltságban, míg 38 ezer kiskorú az éhhalállal néz szembe a kelet-afrikai országban. A legnagyobb veszélyben az öt év alatt korosztály van, akik az élelmiszerhiány miatt rendkívül legyengült állapotban vannak.  Philippe Lazzarini az ENSZ szomáliai segélyprogramjának vezetője azt mondta, hogy a helyzet rendkívül aggasztó és félő, hogy súlyosbodni fog, mert nem áll rendelkezésre elegendő segély a rászorulók számára.

Az ENSZ szakértői azonban megjegyezték, hogy a 2011-es éhínség óta valamelyest javult a helyzet az országban és az eltelt hat hónapban elegendő eső esett ahhoz, hogy be lehessen takarítani a 2014-es termést. Ennek ellenére segélyekre még mindig szükség van, mivel a romokban heverő ország képtelen az önellátásra. Komoly problémát jelent azonban, hogy a kormányerők és az al Shabab lázadói között továbbra is heves harcok dúlnak az országban, ami nagymértékben akadályozza a segélyek szétosztását . Továbbra is a lázadók által ellenőrzött területeken a legsúlyosabb a helyzet, ahova az al Shabab nem engedi be a külföldi segélyszervezetek szállítmányait.

Nick Kay az ENSZ szomáliai különmegbízottja azonban elmondta, hogy nemzetközi szinten Szomália az utóbbi időkben ismét feledésbe merült. Ennek az egyik súlyos következménye pedig az, hogy 2014-ben már csak fele annyi humanitárius segélyt kapott az ország, mint amennyire szüksége van. Kay szerint Szomália számára rendkívül fontos, hogy ismét a nemzetközi figyelem központjába kerüljön, mert különben súlyos következményekkel kell számolni az kelet-afrikai országban, ahol több mint 20 éve tart a kegyetlen polgárháború.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez