A dzsihadisták nem esznek bagettet és kikapcsolják a zenét

Legalábbis ezt gondolják róluk a franciák. A párizsi kormány 9 pontos útmutatót adott ki arról, hogyan azonosítsák a lehetséges terroristákat a francia polgárok.

Ha valaki változtat az étkezési szokásain, és nem szereti többé a zenét, akkor jó okunk van azt hinni: éppen most fordul a politikai-vallási szélsőségek felé. Legalábbis így véli az a weboldal, amelyet a Charlie Hebdo szerkesztőségénél és a párizsi kóser boltban elkövetett mészárlások után indított útjára a francia kormány. És amelyen egyrészt megpróbálja lebeszélni a potenciális dzsihadistákat arról, hogy Szíriába vagy Irakba utazzanak, másrészt pedig segíteni próbál a többségnek abban, hogyan ismerhetik fel a terroristagyanús polgártársaikat.

dzsihadistaprofil

 

A rajzos-szöveges tanácsadó nem éppen szofisztikált. Azt sugallja például, hogy gyanús az, aki egyik napról a másikra felhagy a bagettevéssel. Másik jel lehet szerinte az, ha valaki kikapcsolja a rádiót, amikor az zenét kezd játszani. Mondván, hogy a terroristák azért nem hallgathatnak muzsikát, mert elvonja a figyelmüket a “küldetésükről” – állítja az al-Arabiya.

A kiskáté szerint a potenciális terrorista arról is felismerhető, hogy tartózkodik a sporteseményektől, nem jár moziba, és változtat az öltözködési stílusán. Vagy elfordul a családjától, esetleg kimarad az iskolából, netán szélsőséges weboldalakat kezd el látogatni.

Jóllehet az útmutatónak az összeállításában nagyrészt az Iszlám Államhoz csatlakozó francia állampolgárokról készített profilokat vették segítségül, sok megfigyelő bírálja az összeállított anyagot. Azt mondják: az említett változások nagy része bármikor, bárkivel megtörténhet. Még az extrém oldalak követése is, puszta kiváncsiságból.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez