Jordánia válaszolt: kivégezték a terroristanőt

Hajnalban felkötötték azt az iraki terroristanőt, akinek elengedését követelte Ammantól fogolycsere keretében az Iszlám Állam.

 

Ma már a tervezett hármas csere egyik reménybeli résztvevője sincs életben. A japán újságíró lefejezéséről a hét végén tett közzé videót az ISIS, a jordán pilóta elevenen elégetéséről pedig tegnap. A horrorisztikusan kegyetlen kivégzés világszerte felkorbácsolta az indulatokat. Válaszlépésként Jordánia hajnalban felakasztotta a 2005-ben kudarcot vallott öngyilkos merénylőt, Szajida al-Rishawit és egy al-kaidást, az ugyancsak iraki Zijad Karbolit.

Az iraki nő azóta volt a halálsoron, hogy részt vett egy főként külföldiek lakta ammani hotel elleni öngyilkos merényletben, 10 évvel ezelőtt. Társai 60 embert vittek magukkal a másvilágra, ő maga azért maradt akkor életben, mert bedöglött a detonátora. Az ugyancsak most kivégzett Karboli pedig azért volt börtönben, mert 2008-ban megölt egy jordán állampolgárt. Helyi idő szerint hajnali 4-kor kötötték fel őket – közölte a jordán kormányszóvivő.

Előzőleg Amman “világot megrázó” választ ígért a jordán pilóta brutális kivégzésére. A videóra, amelyen Moaz Kaszaszbeh élve ég el egy ketrecben. A hadsereg szóvivője mártírnak nevezte a 26 éves hadnagyot, és azt mondta: a vére nem hullott hiába. A büntetés és a bosszú olyan hatalmas lesz, mint a jordánok vesztesége.

A Washingtonban tárgyaló Abdullah király azt mondta: Kaszaszbeh hős, és Jordániának egységesnek kell lennie ezekben a nehéz időkben. Az uralkodó meg is szakította amerikai látogatását, de mielőtt hazaindult, még találkozott Obama elnökkel. Jóllehet Jordániában sokan kérdőjelezik meg országuk részvételét az ISIS elleni koalícióban, a két vezető most megerősítette közös eltökéltségét az Iszlám Állam megsemmisítésére.

A pilótát egyébként a jordán televízió szerint még január 3-án végezték ki, vagyis pontosan egy hónappal a videó nyilvánosságra hozatala előtt. Vagyis az ISIS úgy tárgyalt esetleges elengedéséről, hogy a fiatal férfi már nem volt életben.

Fotó: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez