Börtönbe megy a hacker, aki bolondot csinált a japán rendőrségből

Meghozták az ítéletet annak a tokiói férfinak az ügyében, aki még 2012-ben küldött halálos fenyegetéseket más felhasználók gépéről. A macska-egér játék során a 32 éves mérnöknek sikerült teljesen félrevezetnie a rendőröket.

Yusuke Katayama egy vírus segítségével mások nevében terjesztett olyan üzeneteket, amelyekben repülőtéri robbantást és más forgalmas helyeken elkövetett merényletet ígért. Akihito császár unokájának óvodáját is a lehetséges célpontok között jelölte meg, az egyik számítógépről küldött fenyegetésben.

A hacker direkt vezette el a rendőrséget ártatlan emberekhez. Négy személyt tartóztattak le tévesen. Sokat elárul a rendőrök munkájáról, hogy mindannyian be is ismerték a bűntettet, amit valójában el sem követtek. Végül hetekkel a negyedik letartóztatás után Katayama üzenetet küldött a médiának, amely olyan információt tartalmazott, amit csak az igazi tettes ismerhetett. Ettől kezdve tulajdonképpen játékként fogta fel az egészet, és rejtvényeket adott fel az újságokon keresztül. Ez okozta a vesztét is, mert a feladványokon keresztül a rendőrség végül a nyomára tudott bukkanni.

Miután hónapokig a bolondját járatta a bűnüldözőkkel, végül sikerült elkapni a hackert. Az eset rámutatott, hogy a japán hatóságok gyakorlatilag tehetetlenek a kiberbűnözőkkel szemben. Azt is világossá tette, hogy a rendőrség bizonyos esetekben hajlandó vallomást kicsikarni a feltételezett elkövetőkből.

Katayamát a bíróság most 8 év börtönre ítélte. Tettét alávaló bűnnek nevezte a bíró, amiért ártatlan embereket kevert halálos bűncselekmény kitervelésének gyanújába.

(Fotó: Europress/Getty Images)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez