“Köpött” egy Amerikában fogva tartott al-kaidás, Rijád cáfol

“Szaúd Arábia uralkodó családja támogatta az al Kaidat!”Ezt állítja egy Amerikában bebörtönzött al-Kaida terrorista, aki Oszama bin Laden megbízásából összeállította az iszlamista terrorszervezet támogatóinak listáját a kilencvenes évek végén.

Zacarias Moussaoui arról is beszélt, hogy egy szaúdi diplomata segítségével le akarta lőni az Egyesült Államok elnökének repülőgépét Washingtonban. “Zacarias Moussaoui elmebeteg és össze-vissza beszél”- cáfolt Szaúd-Arábia washingtoni nagykövetsége.

Hogy került a New York Times címoldalára egy 2006-ban bebörtönzött terrorista nyilatkozata Amerika legfőbb közel-keleti szövetségeséről, Szaúd-Arábiáról, ahol egyébként ott új uralkodó lépett trónra? Nemrég népes küldöttség élén ott járt Obama elnök is, kíséretében a CIA főnökével.

“Szalman trónörökösnek átadtam Oszama bin Laden üzenetét”- állítja most a bebörtönzött terrorista. Szalman időközben király lett, Oszama bin Laden édesapja a királyi ház hivatalos építésze volt. Annak idején Turki herceg, a hírszerzés feje ajánlotta a CIA figyelmébe a tehetséges fiatalembert, Oszama bin Ladent. Ez még a nyolcvanas években volt, amikor az iszlamista erők vállvetve küzdöttek Amerikával a Szovjetunió ellen Afganisztánban. Ott aztán Oszama bin Laden -már mint az al-Kaida főnöke- berendezte a főhadiszállását. Ekkor bízta meg azzal Zacarias Moussaouit, hogy állítsa össze a támogatók névjegyzékét.

Kik támogatták az al-Kaidát 1998-99-ben? A többi között a szaúdi királyi család jeles tagjai. Például Bandar bin Szultán herceg, aki évtizedekig hazája nagykövete volt Washingtonban, ezenkívül Turki al Fejszál herceg, aki korábban a hírszerzés feje volt és Oszama bin Ladent javasolta a CIA-nek, mint összekötő tisztet a dzsihádharcosokkal.

Turki herceg egyébként hazája londoni és washingtoni nagykövete is volt, de szerepelt még a dollármilliárdos Valid bin Talál herceg is. Miért támogatták az al-Kaidat nem sokkal szeptember 11-e előtt?
Még kínosabb, hogy Zacarias Moussaoui Kandahárban találkozott egy szaúdi diplomatával, aki hazája washingtoni nagykövetségén szolgált. Azt beszélték meg, hogy egy vállról indítható Stinger rakéta segítségével hogyan lőheti le a terrorista az Air Force Number One-t, vagyis az elnöki repülőgépet. Mindebből nem lett semmi. Zacarias Moussaouit letartóztatták, és 2006-ban életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte a bíróság. Azóta szorgalmasan üldögél egy fegyházban Coloradoban. Onnan jelezte: szívesen vallomást tenne abban a perben, melyet a szeptember 11-i merényletsorozat áldozatainak családjai indítottak Szaúd-Arábia ellen.

Most megtette vallomását, mely nagy botrányt kavart. A terrorista közölte: van más érdekesség is azon kívül, hogy a szaúdi uralkodóház néhány tagja támogatta az al-Kaidat, és hogy le akarta lőni az elnöki gépet egy szaúdi diplomata segítségével. A szaúdi nagykövetség szerint a terrorista elmebeteg, a védelem ügyvédje szerint viszont tökéletesen normális, és még sok érdekes dologról tehet vallomást.

(Fotó:GettyImages)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez