Verseny az Empire State Building tetejére

Több száz résztvevője lesz ma este az Empire State Building toronyfutásnak. A világ legmagasabb épületeinek megmászása külön sportágnak számít, de a legrégebben a New York-i szimbólum ad otthont ilyen versenynek.

Az Empire State Building legmagasabb elérhető pontjára lifttel kevesebb, mint 1 perc alatt fel lehet jutni. A 86 emeltnyi magasságot az 1576 lépcsőfok legyűrésével már sokkal tovább tart teljesíteni, és komoly állóképességet igényel. A felhőkarcolóban 38 évvel ezelőtt került sor először ilyen toronyfutásra, amikor még a világ 2. legmagasabb épületének számított.

Az amatőr versenyre rengetegen szoktak jelentkezni a világ minden tájáról, de ehhez képest csak kevesen kerülhetnek fel a rajtlistára, az épület kapacitásai miatt. Az eseményen több futamra is sor kerül majd: lesz külön lépcsőmászás hírességeknek és médiaszemélyiségeknek is. A profik között itt lesz a női és a férfi kategória címvédője is. Közülük Suzy Walsham 2014-ben már ötödször diadalmaskodott a hölgyeknél, amivel csúcstartó. Ez lesz az első alkalom, hogy a futáson részt vesz egy olyan női versenyző is, aki műlábbal fogja teljesíteni az erőpróbát.

A leggyorsabbak akár 10 perc alatt is fel tudnak jutni az épület tetejére. A rekordot az ausztrál Paul Crake tartja, aki 2003-ban 9 perc 33 másodperc alatt teljesítette a kihívást. A női mezőnyben eddig az osztrák Andrea Mayr volt a leggyorsabb 11 perc 23 másodperccel 2006-ban. Ők idén már nem fognak rajthoz állni, de a mezőnyt tekintve így is nagyszerű verseny várható.

(Fotó: Pixabay)

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez