Sanyarú szexbiznisz a színpadon

A Civilians társaság előadásában a New York-i Abrons Art Center színpadán vasárnap kezdték el játszani a „Pretty Filthy” című előadást, ami a pornóipar hátterében álló emberi sorsokat mutatja be. A mű elsősorban a szakma árnyoldalait helyezi előtérbe, különösen azokat, amikre csak akkor jön rá az ember, amikor már túl késő.

A történet San Fernando Valley-ben játszódik, ami Hollywoodhoz hasonlóan Los Angeles része. A darabban szereplő karakterek élete azonban nem is lehetne messzebb az igazi filmsztárokétól. A New York Times szerint a hiteles előadás érdekében az előadók többször beszélgettek a felnőtt filmek igazi képviselőivel is az előkészületek idején.

A cselekmény főszereplője egy közép-nyugati kisvárosból származó lány, Becky, aki naiv módon ezen a pályán akar sikeres karriert befutni. Sokáig nagy reményeket dédelgetett, és időközben barátja is pornóval kezdte keresni a kenyérre valót. Egyik nap viszont rá kellett döbbenniük, hogy már nem tudják, kik is ők valójában. Egy átdolgozott nap után este már sem szexuálisan, sem érzelmileg nem képesek úgy viszonyulni egymáshoz, mint korábban. Tulajdonképpen a „munkabeli énjük kísértette őket” a magánéletben is.

A többi szereplő játékán és a további eseményeken keresztül kiderül, hogy a kamera túloldalán álló szakemberek sem feltétlenül így képzelték el karrierjük csúcsát. Viszont ez még mindig jobban fizet, mint a dokumentumfilm-készítés. Bár már messze nem olyan jövedelmező ez sem, mint régebben, hiába lett sokkal elfogadottabb az utóbbi években.

A Steve Cosson által rendezett 90 perces revü néha kimondottan hatásosan alkalmazza az abszurd humort. Az esetek többségében viszont az ember torkán akad a nevetés. A kiégéshez vezető destruktív életvitel ábrázolása szinte végig fenntartja a komor hangulatot. A készítők a mű lezárásával se hagynak okot a derűre: Becky-nek be kell látnia, hogy az álma nem fog valóra válni, nem lesz belőle sztár és a jelenlegi életéből sem fog tudni kitörni.

(A fotó illusztráció | Wikipedia)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez