Franciaország nem szállít fegyvert Ukrajnának

“Jelenleg nem tervezzük emberölésre alkalmas fegyverek szállítását Ukrajnába”- mondta sajtóértekezletén, melyet a kanadai védelmi miniszterrel együtt tartott Jean-Yves Le Drian francia hadügyminiszter. Merkel német kancellár Budapesten ugyanígy nyilatkozott.

“Egyeztetni kell a NATO tagállamok álláspontját Ukrajnát illetően tekintettel arra, hogy romlik a helyzet az ország keleti részén”- hangsúlyozta Franciaország hadügyminisztere. Washingtonban szakértők egy csoportja azt javasolta Obama elnöknek, hogy három milliárd dollár értékben küldjön fegyvereket az ukrán hadseregnek. Az amerikai szakértők értékelése szerint komoly külföldi fegyverszállítások nélkül Ukrajna hadserege nem lesz képes megállítani azt a nagy offenzívát, melyet az orosz szeparatisták indítottak az ország keleti részén. Több mint 5300 ember halt már meg Ukrajnában- jórészt civilek- hangsúlyozta Franciaország hadügyminisztere. Szerinte Washingtonban is csak védelmi fegyverek szállításán gondolkodnak.

Moszkva folyamatosan azzal vádolja a NATO országokat mindenekelőtt az USA-t, hogy felfegyverzik Ukrajnát. Washingtonban viszont arról vannak meggyőződve, hogy Oroszország támogatja a szeparatisták nagy offenzíváját, mert így akar szárazföldi összeköttetést teremteni a Krím félsziget és Oroszország között. A Krím félsziget egy népszavazást követően csatlakozott Oroszországhoz. Ezt a NATO tagállamok nem ismerik el, és szankciókkal sújtják Oroszországot. Most Jean-Yves Le Drian hadügyminiszter azt hangsúlyozta: maradnak a szankciók Oroszországgal szemben. Korábban Francois Hollande elnök úgy nyilatkozott: ha lesz előrelépés az ukrajnai válság rendezésében, akkor enyhíthetik vagy akár fel is mondhatják a szankciókat Oroszországgal szemben. Francois Hollande nemrég Kazahsztánban tett látogatása után rövid időre megállt Moszkvában és ott tárgyalt Putyin orosz elnökkel. Áttörés nem történt, de az kiderült: Franciaország másképp ítéli meg az ukrajnai válságot mint az USA. John Kerry amerikai külügyminiszter hamarosan Kievbe látogat, hogy Porosenko ukrán elnökkel tárgyaljon az esetleges amerikai fegyverszállításokról.

(Fotó:GettyImages)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez