Új halászati megállapodás Marokkó és az EU között

Aziz Akhannouch Földművelésügyi és Tengeri Halászati Miniszter és Maria Damanaki, a tengeri ügyekért és a halászatért felelős európai biztos írta alá a megállapodást. A korábbi egyezmény számos pontja nem volt megfelelő, egyebek között a pénzügyi hozzájárulás mértékéről, a túlhalászásról és a déli tartományok lakosságának védelméről szóló fejezetek szorultak módosításra

A négy évre szóló megállapodás azután lép hatályba, hogy a marokkói és az Európai Parlament is elfogadja. Az új egyezmény hat halászati kategóriát állapít meg, és csökkenti a korábbiakhoz képest engedélyezett halászati lehetőségek számát: a korábbi 137 európai hajó helyett 126 végezhet ilyen tevékenységet.

A becsült éves pénzügyi kompenzáció a korábbi egyezmény 36,1 millió eurójához képest az új megállapodás értelmében eléri a 40 millió eurót, amelyből 14 milliót a „Halieutis” nevű terv végrehajtására fordítanak, ez a marokkói halászati szektor gazdasági megerősítését célozza, biztosítva a halállomány fenntartható kezelését.

Az egyeztetések során a felek a halállomány állapotára és az utóbbi években megfigyelt változására vonatkozó tudományos szakvéleményeket is figyelembe vették.

Szokolai Kata, Rabat

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez