Egy szenátor szerint senkit nem kéne kötelezni a kézmosásra

Thom Tillis, Észak-Karolina republikánus szenátora szerint felesleges arra kötelezni az éttermi dolgozókat, hogy mossanak kezet miután használtak a mellékhelyiséget. A meglepő kijelentést egy washingtoni think tank rendezvényén tette, ahol a 2015-ös jogalkotási irányvonalakról kérdezték.

Az éttermekre vonatkozó szabályozás szerint jelenleg az ehhez hasonló alapvető higiéniai normák kötelező érvényűek. A szenátor szerint azonban az ilyen előírásokra nincs szükség, és ez is csak egy példája annak, hogy az emberek életét mennyire túlszabályozza a szövetségi állam.

A kijelentésen először a közönség is meglepődött, és erős túlzásnak tartották, de Tillis teljes mértékben komolyan gondolta mindezt. Véleménye szerint az ilyen szabályok nélkül is minden remekül működne, és végső soron a piaci viszonyok döntenék el, hogy a vállalkozások milyen feltételek mellett működképesek. Azt ezután elismerte, hogy az általa hozott példa esetén azok az étteremláncok valószínűleg hamar tönkremennének, ahol nem foglalkoznak egyáltalán a tisztasággal. Tehát magát a mentalitást utasítja el, ami az emberek életét egyre inkább szabályozni akarja.

Az észak-karolinai szenátort nem kérdezték róla, mi a véleménye az országot jelenleg leginkább foglalkoztató egészségügyi témáról: egyre többen fertőződnek meg kanyaróval, mert a legtöbb államban vissza lehet utasítani a gyerekek beoltását vallási vagy személyes meggyőződésre hivatkozva. Az ügyben a republikánus párt több ismert alakja is nyilatkozott, és szintén a túlszabályozásra hivatkozva, nem mindannyian álltak ki az oltások mellett teljes mellszélességgel.

(Fotó: Europress/Getty Images)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez