Republikánus helyezkedés a tülekedés előtt

  • ey

A demokratáknál a kérdés mindössze az, ki lehet kihívója az előválasztáson Hillary Clintonnak, aki valószínűleg indulni fog az elnöki címért. A republikánusok palettája ehhez képest sokkal szélesebb és színesebb. A hétvége folyamán szinte az összes lehetséges induló látható közülük, mintha már az előválasztási kampány közepén járnánk.

Szombaton az iowai Steve King képviselő fogja vendégül látni a párt konzervatív szárnyának színe-javát. A klasszikus jobboldal 2016-os reménységei az állam fővárosában, Des Moines-ban találkoznak. A résztvevők nem egyenként fognak majd felszólalni, hanem házigazdájuk által vezényelt beszélgetésen osztják meg nézeteiket. Sok téma szóba kerülhet, de King különösen érdekelt a bevándorlók ügyében, így erről biztos szeretné hallani az összegyűltek véleményét. És hogy kik lesznek ott:

  • Chris Christie kormányzó, New Jersey
  • Scott Walker kormányzó, Wisconsin
  • Ted Cruz szenátor, Texas
  • Mike Huckabee korábbi kormányzó, Arkansas
  • Rick Perry korábbi kormányzó,Texas
  • Rick Santorum korábbi szenátor, Pennsylvania
  • Ben Carson
  • Carly Fiorina

Egy másik eseményen a Koch testvérek téli rezidenciáján, Palm Springs-ben Rand Paul és Marco Rubio szenátorok vendégeskednek. Meghívást kapott ide is a Texas-i Ted Cruz. Charles és David Koch milliárdos üzletemberek, akik a republikánus jelöltek legnagyobb anyagi támogatóiként ismertek. Természetesen egy elnökjelöltnél többet nem fognak pénzelni, így a három szenátor tulajdonképpen a „Koch-előválasztáson” verseng egymással.

A hétvége harmadik találkozójára már pénteken sor került. A mérsékelt republikánusok két nagyágyúja, Jeb Bush, és Mitt Romney Utah-ban találkozott egymással. A beszámolók szerint szívélyesen elbeszélgettek, és különböző szakpolitikai területek is szóba kerültek. Abban mind a ketten egyetértenek, hogy egy erős jelöltre lesz szükség 2016-ban. Alighanem ennek az erős jelöltnek a személyéről már nem ennyire cseng egybe a véleményük.

A támogatókért való helyezkedés már tart, az igazi küzdelem viszont még csak ezután jön. A számításba jöhető jelöltek száma hamarosan csökkenni fog, miután a kevés tőkével rendelkező aspiránsok elkezdenek kihullani. Most azonban még lehet a nevekkel dobálózni, a lehetséges republikánus jelöltek köre körülbelül 20 főt számlál.

(NBC News)

(Fotók: Europress/Getty Images)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez