Mitt Romney kiszállt. Ki járt jól?

A közvélemény-kutatások tanúsága szerint a republikánus elnökjelöltségre Mitt Romney-nak volt a legnagyobb esélye eddig, és sokan kész tényként kezelték, hogy indulni is fog a megmérettetésen. A minap azonban bejelentette, hogy nem száll versenybe az elnökjelöltségért. A döntést követően rögtön megindultak a találgatások, vajon kihez fognak pártolni a volt massachusettsi kormányzó támogatói.

A potenciálisan versenyben lévő jelöltek azonnal elkezdték megkörnyékezni az eddig Romney mögött felsorakozó pénzforrásokat. A mérsékelt republikánusok közül elsőszámú esélyessé Jeb Bush volt floridai kormányzó lépett elő. Rajta kívül Chris Christie, New Jersey állam első embere az, aki előtt megnyíltak a lehetőségek. Mind a kettejük stábja hívások százait kezdte el Romney támogatóira zúdítani.

Bush és Christie vetélkedésének tétje nem csak az, hogy kettejük közül ki tud nagyobb hasznott húzni Romney kiszállásával. Az is el fog dőlni, hogy a forrásokból juthat-e a párt egy másik vonalát képviselő republikánusnak. Erre legjobb esélye Scott Walkernek, vagy Marco Rubiónak lehet. Mellettük szól, hogy ha egy támogató a pénzéért a jelölt belső köreibe is szeretne bekerülni, akkor az olyan kiforrott hálózatok esetében, mint amilyen Bush-nak vagy Christie-nek van, erre nem lesz lehetősége. A források esetleges szétaprózódása a külön bázissal rendelkező esetleges jelölteknek kedvezhet, mint amilyen Rand Paul.

Mitt Romney esetében milliárd dolláros nagyságrendű, szabaddá vált pénzről van szó. 2012-ben több támogatást gyűjtött össze, mint bármelyik republikánus jelölt korábban. Legfontosabb bázisa New York volt, ahol óriási mennyiségű tőkét birtokló üzletemberek vannak. Közülük sokan most is kisebb vagy nagyobb mértékben Romney felé húztak volna, ha úgy dönt, hogy indul. Rajtuk kívül vannak még olyan szabad prédák is, akik eddig még nem kötelezték el magukat, mint Paul Singer milliárdos befektető, vagy Woody Johnson, a New York Jets amerikai futball csapatának tulajdonosa. A Nagy Alma tehát számos lehetőséget rejt kampányforrások gyűjtésére.

A New York Times hírei szerint Romney korábbi támogatói közül már Kaliforniából és Észak-Karolinából jelezték, hogy Bush mellett állnak. A volt floridai kormányzó a következő hónapokban egy tucat rendezvényen vesz részt, hogy gyarapítsa táborát. Chris Christie szintén nem tétlenkedik: 10 különböző államban turnézik a közeljövőben. A versenyfutás tehát tart, a tét pedig egyre nagyobb.

Romney döntése egy kérdést lezárt: a 2012-es elnökjelölt nem próbálja meg harmadjára is. Ezzel együtt viszont lehetőséget nyitott a többiek előtt, hogy eddig elérhetetlennek számító forrásokhoz jussanak hozzá, ami komoly befolyással lesz a republikánus elnökjelöltségért harcolók erőviszonyaira.

(Fotó: Europress/Getty Images)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez