Kiegyensúlyozott a verseny New Hampshire-ben

A lehetséges republikánus elnökjelöltek népszerűségéről készített New Hampshire-i felmérés szerint a potenciális indulók fej fej mellett állnak jelenleg. A Bloomberg Politics közvélemény-kutatása azt mutatja, hogy Jeb Bush vezet, de elhanyagolható előnnyel.

Az előválasztások kezdetéig még több mint 10 hónap van hátra. Az elsőt New Hampshire-ben rendezik, amelyik Iowa mellett az egyik legfontosabb állomás a jelöltek kiválasztásánál. New Hampshire-ben Bush jelenleg 16%-kal vezet, ami alapvetően jó hír számára, viszont a tény, hogy csak 3 százalékponttal előzi meg a második Rand Pault nem túl megnyugtató.

Mivel az igazi kampány még nem indult el az ilyen felmérések eredménye a nevek ismertségét mutatja elsősorban. Az emberek még nem érdeklődnek eléggé a választások iránt, nem tudják kik a lehetséges indulók. Jeb Bush-nak ennek fényében óriási kezdeti előnye van, viszont még így sem sikerült 20%-os eredményt elérnie a Bloomberg adatai szerint. Ez azt jelenti, hogy a jelenleg még kevésbé ismert jelöltek veszélyesek lehetnek rá, ha elindul az igazi versenyfutás. A harmadik helyen álló Scott Walkert (12%) a megkérdezettek mindössze 54%-a ismerte, így minden esélye megvan rá, hogy megszorítsa Bush-t ha elkezdi a kampányt New Hampshire-ben.

Bush a jelek szerint Iowát is megcélozza, de a republikánusok esetében az utóbbi két választásnál az lett a jelölt, aki New Hampshire-ben nyerni tudott. Alighanem az egyiket mindenképpen hozni kell, ugyanis 1992 óta nem volt rá példa egyik pártnál sem, hogy az első két állam elvesztése után előválasztást nyerjen valaki.

(Fotó: Europress/Getty Images)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez