A Magyar Afrika Társaság éves látogatása a kelet-ugandai St. Kizito árvaházban

Először 2014-ben adtunk hírt arról, hogy a Magyar Afrika társaság, az AHU támogatást juttatott el a kelet-ugandai Mbale városban apácák által üzemeltetett gyermekotthonba. Ezt idén, már február elején sikerült megismételni, hála a támogatóknak és a társaság tagjainak.

A mosolygós Rose és Felicita nővérek hihetetlen barátsággal, meleg szívvel fogadnak mindenkit, aki segítő szándékkal érkezik védenceik házába. Féltő gonddal vigyázzák az árva csöppségek mindennapjait. Panaszkodni nem hallani őket, mindig előre tekintenek, és ez a pozitív hozzáállás meg is látszik az intézmény külalakján is. Tisztaság és rend uralkodik mindenhol. Az árvaház épületeit és a hozzá tartozó iskolát különböző külföldi segélyszervezetek, mint például a holland Vöröskereszt vagy éppen helyi támogatók segítségével hozták létre, majd megpróbálták önellátóvá tenni.

Olyan csecsemők és gyermekek élnek itt, akiknek az édesanyjuk vagy mindkét szülőjük meghalt, de hallottunk olyan esetről is ahol az apácák utcán talált, elhagyott kisdedet hoztak az ápoló kezeik közé. Körülbelül 50 gyermeket gondoznak folyamatosan. Ezen kívül azokat a kisgyermekeket is utógondozzák, illetve felügyelik, akik pótszülőkhöz kerültek. Büszkén mutatják fényképeiket a ragyogó arcú örökbe fogadott boldog fiúcskákról és kislányokról, akik végre megtalálták szerető családjaikat.

Nem mondanak le senkiről sem. Például egy hétéves, fejlődési és agyi rendellenességgel született magatehetetlen kislányt is itt vigyáznak, gondoznak. Édesanyja szellemi fogyatékos volt, a szülés közben vesztette életét, árván hagyva az egyedül teljesen életképtelen bébit. „Jane” – így hívják a kislányt – jó példája a St. Kizito babaotthon nagyszerűségének és az itt segítők önfeláldozó munkájának.

A szomorúbbnál szomorúbb eseteknek se szeri, se száma, de amíg ilyen emberek, védelmezők élnek a földön, addig nincs veszve a remény, hogy jobbá lehet tenni az ici-pici gyermeksorsokat is.

Ide, ebbe a példaértékű otthonba hozta élelmiszer- (rizs, kukoricaliszt, vaj, tartós tej, cukor, keksz, főzőolaj, stb.), iskolaszer- (füzetek, ceruzák, színes ceruzák, stb.), ruhanemű- (baba- és gyermekruhák, kis cipők, szandálok, stb.) és játékszállítmányát a Magyar Afrika Társaság idén is. Szorosabb együttműködést építenek ki, és további támogatási programok kidolgozásáról egyeztek meg, ami könnyebbé és élhetőbbé teheti ezeknek a kicsi lelkeknek a fejlődését.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez