Kazah embargó az orosz termékekre?

Korlátozná bizonyos orosz termékek importját Kazahsztán, mert a rubel elértéktelenedése problémát okoz a hazai piacokon – jelentette a Kommerszant az orosz Mezőgazdasági Minisztériumra és az élelmiszerpiacra hivatkozva.

Az orosz gazdaság lassulása és a rubelválság a közép-ázsiai államokra is hatott. Kazahsztán az Eurázsiai Gazdasági Unió egyik alapítójaként (Oroszország és Belorusz mellett) különösen érintett. A rubel a kazah tengéhez viszonyítva 47 százalékot veszített értékéből.

Az orosz napilap információi szerint Asztana az olajipari termékekre, a gépjárművekre, illetve azok akkumulátoraira, betonvasakra, húsra, tyúktojásra, tésztára, édességekre, lisztre és üdítőitalokra vezetne be embargót. Az import korlátozását a Kazah Vállalkozók Nemzeti Kamarája kérte a kormánytól, mert a hazai gyárak nem tudják tartani a versenyt az egyre olcsóbb orosz termékekkel szemben.

Az orosz Mezőgazdasági Minisztérium forrása arról tájékoztatta a Kommerszantot, hogy Asztana egyelőre még nem szolgáltatta be az embargó bevezetéséhez szükséges megfelelő érveket. Jelenleg az import mértékét és az árakat pontosítják a felek.

Kép: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez