Maximumon az oroszok nyugatellenessége

Bár a Levada Központ legfrissebb felmérése alapján a tavalyihoz képest idén tízszer több orosz tartja ellenségesnek az orosz-amerikai viszonyt, a szociológusok szerint a társadalom reménykedik a helyzet javulásában.

Míg tavaly 44, ma már az orosz társadalom 81%-a viszonyul negatívan az Egyesült Államokhoz, az Európai Unió esetében pedig  71% ez az arány – derül ki a független Levada Központ ma ismertetett kutatásából. A tavalyi 1%-hoz képest jelenleg 24 látja ellenségesnek Brüsszel és Moszkva viszonyát. Míg 40%-uk szerint Oroszországnak erősítenie kellene nyugati kapcsolatait, csak 36% gondolja ennek ellenkezőjét. Ugyanakkor ma csak 27% sorolja a világ vezető hatalmai közé hazáját a 2008-as 45%-al szemben.

Az ukrán helyzet és a gazdasági szankciók miatt romlik az oroszok Egyesült Államokhoz és a Nyugathoz fűződő viszonya – értékelte a közvélemény kutatás eredményeit Alekszej Grazsdankin, a Levada Központ igazgatóhelyettese a Vedomosztyi ma reggeli cikkében. A válaszokból az is kiderült, hogy az oroszok szerint az ország gazdasági növekedése ma közel sem olyan sikersztori, mint amilyennek a válság előtt, még 2008-ban látszott. Mások szerint viszont Oroszország azért marad le a Nyugat mögött, mert gyorsan fejlődő konkurenst látnak benne és fokozatosan próbálják kiszorítani a gazdasági térből. A szociológus ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a megkérdezettek szerint a jövőben mindenképpen véget ér a mostani konfliktus és helyreáll a kiegyensúlyozott kapcsolat.

Míg Dmitrij Orlov politológus osztja a fenti véleményt, Alekszej Makarkin már kevésbé bízik a probléma gyors rendezésében. Figyelmeztetett a cikkben, hogy az orosz társadalomban mindig is létezett egyfajta hagyományosnak mondható különbségtétel a „rossz” USA és a „jó” Európa között. Ez utóbbi viszont még az ukrán válság előtt kezdett megváltozni azzal, hogy az orosz társadalom egy része, Európával szemben, ma már önmagát tartja a tradicionális értékek igazi védelmezőjének.

Kép: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez