Kémfőnök börtönben, mert beavatkozott a választási kampányba

Hároméves letöltendő szabadságvesztésre ítélte a bíróság Dél-Korea volt kémfőnökét, mert a legutóbbi elnökválasztási kampány idején lejárató akciót szervezett az egyik jelölt ellen.

“A baloldali jelölt Észak-Korea bábja”- ezzel az üzenettel leptek meg sok választót Twitteren 2012-ben, Dél-Koreában. Az üzenetet a NIS, a dél-koreai hírszerzés főnöke küldte. A rágalmazó kampány elérte célját: ha kis különbséggel is, de a jobboldal jelöltje nyert. Ma is Park asszony ül az elnöki palotában. Ő az egykori jobboldali diktátor, Pak Csonghi lánya, és a jobboldal üdvöskéje. 2013-ig meg is tartotta a kémfőnököt állásában, de az ellenzék nem hagyta annyiban, és bíróság elé vitte az ügyet. Az elnök asszony kénytelen volt megválni hűséges kémfőnökétől, akit első fokon két és fél év felfüggesztett börtönre ítélt a bíróság.

Ám másodfokon már szigorúbb ítélet született: három év letöltendő szabadságvesztés. Azonnal el is vitték a börtönbe az egykor oly nagy hatalmú kémfőnököt. A NIS, a hírszerzés alaptörvénye ugyanis kimondja, hogy a szervezet köteles semleges maradni a hazai ügyekben. Csakhogy Dél-Koreában Észak-Korea hazai ügy, legalábbis erre hivatkozott a kémfőnök, aki viszont nem tudta igazolni, hogy a baloldal elnökjelöltje együttműködni akart volna Észak-Koreával. A két Korea között csak fegyverszünet van érvényben a koreai háború vége óta (1953). A nemzetbiztonság sokáig tabunak számított, de most megtört a jég, mert kiderült, hogy még az oly nagy hatalmú kémfőnök sem sértheti meg büntetlenül az alkotmányt Dél-Koreában.

(Fotó:GettyImages)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez