Most az Iszlám Állam terroristáit ítélték halálra

Az Iszlám Állam negyven hívét ítélte halálra a bagdadi központi büntetőbíróság csütörtökön, mert 2014 júniusában Tikrít közelében részt vettek több száz sorkatona lemészárlásában.

Az iraki igazságszolgáltatás csütörtöki közleménye szerint a bizonyítékok alapján negyven vádlottat bűnösnek találtak, hét társukat viszont felmentették. A szélsőségeseket az iraki terrorizmusellenes törvény negyedik pontja alapján ítélték el, amely kimondja, hogy halálbüntetés szabható ki azokra, akik terrorcselekményt követnek el, terveznek, pénzelnek, segédkeznek benne vagy arra bujtanak fel.

Az Iszlám Állam saját bevallása szerint körülbelül 1700, főként síita újoncot lőtt agyon, akik megszöktek a Speicher katonai táborból, és megadták magukat a szélsőségeseknek. A dzsihadista szervezet iraki offenzívájának első napjaiban elkövetett mészárlás után az ott élők rettegni kezdtek, így a szélsőségesek könnyen elfoglalhatták Tikrítet és az ország második legnagyobb városát, Moszult.

A dzsihadisták a holttestek egy részét a Tikrítet átszelő Tigris folyóba dobták, a többieket tömegsírokba temették. A város 2015-ös visszafoglalása után az iraki hatóságok 14 sírból csaknem 600 tetemet exhumáltak.

A tikríti mészárlás után a lakosság és az áldozatok hozzátartozói össztűz alá vették az iraki kormányt és a hadsereget. A lemészárolt katonák rokonsága 2014-ben megrohamozta a bagdadi parlamentet, és azt követelte, hogy idézzék bíróság elé a véres gyilkosságért felelőssé tehető katonai tisztségviselőket. A hadsereg néhány magas rangú tagja állítólag elmenekült az Iszlám Állam elől, és hátrahagyta a fegyvertelen rekrutákat.

2015 júliusában 24 szélsőségest ítéltek halálra ugyanebben a mészárlásban való részvételük miatt. Akkor a Human Rights Watch nevű nemzetközi emberjogi szervezet elítélte az iraki igazságszolgáltatást az eljárás átláthatóságának hiánya miatt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez