Elítélték Hong Kongban az indonéz cselédlányt kínzó nőt

Szinte az összes vádpontban bűnösnek találta a bíró azt a kétgyermekes hongkongi családanyát, akit indonéz cselédlánya azzal vádolt meg, hogy rabszolgasorban tartotta őt és társait.

“Legyen vége a rabszolgaságnak” – ezzel a jelszóval tüntettek a bíróság épülete előtt Hongkongban, ahol először ítéltek el egy helyi polgárt azért, mert rosszul bánt külföldi cselédjével. Több mint 300 ezer cseléd dolgozik Hongkongban, nagy részük külföldi. Szegény ázsiai országból érkeznek a gazdag városba, ahol sokszor gyalázatosan bánnak velük a gazdáik. A szóban forgó 23 éves indonéz lány arról tett tanúvallomást, hogy gazdája folyamatosan megalázta és kínozta őt és társait. A koszt nem volt más, mint kenyér és rizs. Szabadnap nem volt. A legkisebb hibát is elzárással és élelmiszer-elvonással büntették. Gyakran verték is a cselédeket. Az indonéz cselédlány végül hazamenekült, kórházban próbált magához térni. Az ott készült képek nagy felháborodást okoztak Indonéziában, ahonnan nagyon sok szegény lány próbál szerencsét a gazdag Hongkongban.

Az Amnesty International 2013-ban alapos jelentésében felhívta a figyelmet arra, hogy sok cseléd sorsa alig különbözik a rabszolgákétól. A cselédek Indonéziából és a Fülöp-szigetekről érkeznek a legnagyobb számban Hongkongba. Az óriási túlkínálat mérhetetlenül kiszolgáltatottá teszi a cselédlányokat, akik sem a helyi kínai nyelvet, sem az angolt nem nagyon ismerik. Gyakran elkobozzák az útlevelüket is, és gazdáik a kényükre erőszakoskodnak velük. A mostani ítéletet azért tekintik történelminek egész Délkelet-Ázsiában, mert először ítélt el a bíróság egy hongkongi polgárt külföldi cselédje megkínzása miatt Hongkongban.

(Fotó:Wikipedia)

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez