Mi az a “Falciani Lista” és mit keres rajta Paraguay elnöke?

A “Falciani Listán” – amelyről a napokban kezdett cikkezni a sajtó – a patinás HSBC bank több ezer genfi ügyfelét találjuk. Köztük a Banco Santander néhai elnökét Emilio Botínt, Marokkó királyát, VI. Mohamedet, II. Abdullahot, a Jordán Hasemita Királyság uralkodóját, valamint további 82 paraguayi ügyfelet – köztük a dél-amerikai ország jelenlegi államfőjét, Horacio Cartest – akik ügyében pénzmosás gyanújával több nemzetközi szervezet is vizsgálódik.

Cartes, aki Paraguayban több vezető pénzügyi cég , valamint ital- és dohányipari nagyvállalat prominens tulajdonosa, az ABC Color helyi napilap értesülései szerint még 1989-ben nyitott számlát a HSBC-nél. A brit pénzintézetnél Cartes mint turisztikai ügynök regisztrált alig hét nappal az után, hogy odahaza Banco Amambay néven megalapította saját bankját, amelynek kétes ügyleteit évek óta vizsgálják Argentína és az USA pénzügyi felügyeleti szervei – derül ki a Wikileaks által megszellőztetett információkból.

Ugyancsak a Wikileaks hozta nyilvánosságra azokat a paraguayi drog-ellenes ügynökség egykori vezetője, Hugo Ibarra által egy észak-amerikai összekötőnek átadott információkat, amelyek tanúsága szerint a kiterjedt paraguayi feketegazdaság nyereségének nyolcvan százalékát a helyi bankszektor mossa tisztára.

Cartesnek már vállalkozói karrierje hajnalán meggyűlt a baja a paraguayi hatóságokkal, ugyanis több, bizonyítottan törvénytelen deviza tranzakció nyomán fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélték a jelenlegi államfőt.

A börtönből szabadulva Cartes négy évig bujkált Brazíliában és Paraguayban, majd sikeresen felépítette az ország egyik legnagyobb konzorciumát, az cigaretta- és ital bizniszben, a bankszektorban, valamint a Paraguayban gyümölcsöző agrárszektorban is aktív Grupo Cartest.

Az elmúlt évtizedekben Cartes kétes ügyletei után nyomoztak a brazil és az argentin hatóságok, később pedig a az észak-amerikai DEA-nél is aktát nyitottak az államfőnek, miután több tonna kábítószer került elő különböző birtokairól, amiért egyébként sohasem sikerült vádat emelni Cartes ellen.

A most nyilvánosságra hozott “Falciani Listát” még 2009-ben a HSBC bank egy informatikusa, Hervé Falcani mentette CD-re és adta át a francia államkincstár tisztviselőinek. A nemzetközi sajtóértesülések szerint a listán szereplő ügyfelek – köztük Paraguay jelenlegi államfője, Horacio Cartes – közel 180 milliárd dollárt forgattak meg a brit banknál, amely összeg jó részét később sikkasztási és megvesztegetési ügyekben, és a nemzetközi drogkereskedelem valamin terrorizmus támogatására költöttek el a HSBC kliensei.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez