Támadás egy buszpályaudvar ellen Donyeckben az újabb minszki csúcs előtt

Tüzérségi találat ért egy buszgarázst Donyeckben: legkevesebb négy ember meghalt – közölték az orosz szeparatisták. Nem csökken a feszültség Ukrajna keleti részén, miközben Minszkben délután újabb “utolsó esély” – csúcsot rendeznek.

Porosenko ukrán és Putyin orosz elnökön kívül a csúcstalálkozón a tervek szerint részt vesz Angela Merkel német kancellár és Francois Hollande francia államfő is. Merkel és Hollande a múlt héten is megkísérelte a közvetítést, de nem járt sikerrel. Merkel kancellár időközben Washingtonban is járt, ahol Obama elnökkel egyeztette az elképzeléseit az ukrán válság rendezésére. Amerika fontolgatja a fegyverszállítást az ukrán hadsereg számára. Ezt Németország és Franciaország elutasítja, mert a konfliktus kiéleződésétől tart.

Sarkozy, Franciaország exelnöke nemrég védelmébe vette az orosz álláspontot. Kifejtette: el kellene fogadni azt, hogy a Krím félsziget Oroszország része, és hogy Ukrajna sohasem csatlakozhat sem az Európai Unióhoz, sem pedig a NATO-hoz. Az USA és az Európai Unió ezt az álláspontot nem fogadja el, Ukrajna pedig közeledni akar a NATO-hoz és az Európai Unióhoz. Ez viszont Putyin elnök számára elfogadhatatlan. Így a szerda délután kezdődő minszki csúcs sikeres befejezését kevesen tartják valószínűnek.

Fotó: Europress Getty Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez