Megjelent az ellentmondásos Zen-kert építő társasjáték

A Zen-kertek valószínűleg legalább annyira a népszerű japán kulturális termékek közé sorolhatók, mint a gésák, vagy a szumó, bár nem annyira feltűnő képviselői a kultúrának, mint a két utóbbi. Ellentmondásosnak tűnő formulákkal megjelent a kertépítő társasjáték, ahol a versengésen van a hangsúly.

A Zen-kertek persze minden nyugati országban egye nagyobb népszerűségnek örvendnek. Sok nagyváros, például Chicago is számos nyilvános Zen-kertnek ad otthont. A nyugatiak egyre inkább értékelik a régi japán kultúra visszafogott, művészi és meditatív tulajdonságait, értékeit, miközben folyamatosan lehetőséget keresnek arra, hogy versengjenek egymással. Ezért egy japán játékkészítő cég a két igény kielégítésére piacra dobta a kompetitív Zen-kert építő társasjátékot.

A játék neve Kosensui, ami szó szerint azt jelenti „száraz kert”, vagyis csupasz, kopár kert. Ezt a kezdetben üres kertet kell a játék során moha, homok stb. gyűjtésével csodálatos kertté alakítani, még a többi játékos előtt. A termékleírás állítólag nem magyarázza el kellőképpen a játék mechanikáját, de a lényeg, hogy a játékosok játékpénz ellenében vásárolhatnak úgynevezett „meditációs pontokat”, amit aztán beválthatnak különböző kiegészítőkre, díszítőelemekre, például kövekre.

zen1

Különböző power-up kártyák is helyet kaptak a játékban, ezeket híres buddhista történelmi alakok képeivel látták el. Ők valószínűleg írásban nem járultak hozzá, hogy arcukat adják ehhez a versengő játékhoz. A játékosok összpontszáma az úgynevezett “Wasabi-érték”, ami növelhető azáltal, hogy klasszikus elemeket, kompozíciókat hozunk létre a kertünkben.

screenhunter_43-feb-10-17-00

A valóságban a zen-kert építése nem csak külső művészeti elemekről, harmonikus formákról, letisztult környezetről szól, hanem belső meditatív folyamatokról is. A kertépítés tevékenysége során van időnk tudatunkat annak szentelni, ami segít minket a megvilágosodás útján. Szó nincs versengésről, vagy pénzről.

A játékot egyébként a New Games Order nevű cég adta ki, a táblát és az összes darabot kézzel festik, vagyis lehetetlen lesz a tömeggyártás. Ezen kívül a játék közel 20 ezer forintba kerül. A gyártó azt mondja, hogy első körben sikeresnek bizonyult, azonban a hírek szerint egyelőre nem várható angol verzió.

Íme egy kép a játékról, melyet egy lelkes Twitter felhasználó osztott meg:

B8FXSGCCYAEUORS.jpg large

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez