Segélyt és donorkonferenciát kér a EP a szíriai és iraki humanitárius válság kezelésére

A nemzetközi közösségnek teljesíteni kell az iraki és szíriai válság áldozataivá vált millióknak ígért humanitárius segítséget illetően, jelentették ki a képviselők egy csütörtökön megszavazott állásfoglalásban. Sürgették egy adományozói konferencia összehívását, és hangsúlyozták: az Iraki és Levantei Iszlám Állam (ISIL/DÁIS) nevű szervezet fennhatóságának megszüntetése céljából Szíriában politikai változásokra, Irakban pedig széles társadalmi bázisra támaszkodó kormányra van szükség.

A képviselők minél gyorsabban célba érő humanitárius segítséget kérnek az Irakban és Szíriában élők számára, nem utolsó sorban a régiót sújtó kemény tél miatt. Felkérik az Uniót egy adományozói konferencia összehívásának mérlegelésére, és arra, hogy ösztönözze a donorokat az ígéretek gyors valóra váltására.

A képviselők határozottan elítélték „az Aszad-rezsim, valamint az ISIL/DÁIS és más dzsihadista csoportok terroristái által Irakban és Szíriában elkövetett borzasztó, módszeres és elterjedt emberi jogi visszaéléseket és jogsértéseket, köztük a túszok meggyilkolását, a vallási és etnikai hovatartozásuk alapján az emberek ellen elkövetett erőszak minden formáját, valamint a nők és az LMBTI-személyek [és a gyermekek] elleni erőszakotˮ. A képviselők a túszok azonnali szabadon bocsátását követelik.

Az Unió csak átfogó stratégia révén győzheti le az ISIL/DÁIS-t, segíthet a humanitárius válság enyhítésében és a szíriai és iraki konfliktus lezárásában, fogalmaztak a képviselők. A stratégiának ki kell terjednie a menekülteket befogadó országok támogatására, helyi partnerek felkutatására a terrorizmus pénz- és fegyvercsatornáinak elzárása és a külföldről érkező harcosok megállítása céljából, valamint az erőszakos szélsőségesség elleni fellépésre.

A képviselők végül kiemelték: Szíriában és Irakban nem lesz tartós béke anélkül, hogy a válság során elsősorban vallási vagy etnikai alapon elkövetett bűnökért a konfliktus minden szereplője el ne számoltatná a felelősöket.
Háttér

Szíriában több mint 7,6 millió embernek kellett elhagynia otthonát, további 12,2 millió nélkülöző sürgősen segítségre szorul. Irakban több mint 5,2 millió embernek van sürgős humanitárius segítségre szüksége, az országon belül 2,1 millióan kényszerültek távozni otthonukból. Mintegy 740 ezer iraki él befejezetlen épületekben, nem megfelelő menedékhelyen, miközben kemény tél söpör végig az országon. További 2,2 millió, a DÁIS által kontrolált területen élő iraki szintén sürgős segítségre szorul.

Az Európai Bizottság szerint körülbelül 276 ezer menekült próbált meg illegálisan belépni az Unióba. Az Unió és a tagországok összesen 3,3 milliárd eurót mozgósítottak a szírek megsegítésére Szíriában és a befogadó országokban. 2014-ben az Unió 163 millió eurónyi humanitárius segítséget nyújtott Iraknak.

Fotó: Europress Getty Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez