Razzia Párizs környékén: a terroristák több segítőjét elfogták

Nyolc embert előzetesbe helyeztek, mert azzal gyanúsítja őket az ügyészség, hogy segítettek a Kouachi fivéreknek, illetve Coulibalynak az összesen 17 halálos áldozattal járó terrortámadások végrehajtásában.

A terroristák mindhárman francia állampolgárok voltak, és Párizs közelében nőttek fel. Az itteni muzulmán közösségében óriási a munkanélküliség a fiatalok között. Ez is hozzájárul ahhoz, hogy sokan az iszlamista terror útját választják. Útnak indulnak Szíriába vagy más közel-keleti országba, ott kiképzőtáborokban megszerzik a szükséges ismereteket. Részt vesznek a harcokban a Kalifátusban, és visszatérhetnek Franciaországba. Ezek az “alvó” terroristák jelentik a legnagyobb gondot a francia terrorelhárító szolgálatnak.

A szoros családi kapcsolatok miatt a terroristáknak nagyon sok olyan segítőjük akadhat, akik ugyan nem értenek egyet a dzsihádharcosokkal, de támogatást nyújtanak rokonuknak vagy barátjuknak. Manuel Valls miniszterelnök a parlamentben bejelentette: a jövőben szigorúbban lépnek fel az iszlamista hálózatok ellen. Különösen azokat a prédikátorokat veszik célba, akik toborzó központokat működtetnek Franciaországban.

Körülbelül 5 millió muzulmán él Franciaországban. Szakértők szerint 1-2% szimpatizál az iszlamista terrorral, de közülük csak kevesen lesznek igazi terroristák. A gyakorlatban viszont segíthetik az igazi terroristákat abban, hogy végrehajtsák öngyilkos akcióikat. Ilyen segítőkből fogott el most egy tucatot a francia rendőrség Párizs környékén.

Fotó: Europress Getty Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez