Egy nehéz nap éjszakája: a minszki tárgyalás titkairól

Miközben a normandiai négyek gondterhelten tekintettek a tegnap esti béketárgyalások elé a minszki Függetlenségi Palotában, a házigazda nagyon is derűsnek mutatkozott. Alekszandr Lukasenko a belorusz távirati irodának tárta fel a tegnapi éjszaka titkait.

„Meg is etettük őket, és mindent biztosítottunk – látták, hogy volt ez megszervezve” – nyilatkozta a Belta.by mai cikkében Belarusz elnöke a körülbelül 16 órás béketárgyalásról. „Tükörtojást, sajtot, tejtermékeket ettek és jó néhány vödör kávét ittak meg.”

Hogyan bírható egy ilyen hosszú, feszült éjszaka, arról is mesélt a házigazda: „Felváltva aludtak, különösen a szakértők, […] mert tiszta fej szükséges az ilyen tárgyalásokhoz.” Azt is elmondta, hogy a négy államfő természetesen egy szemhunyást sem aludt. Arra az újságírói kérdésre, hogy ő maga nyugovóra hajtotta-e a fejét, visszakérdezett: „Hát már hogy tudtam volna aludni? Hogy lehetne muníció nélkül küzdeni egy békés fronton? Az én feladatom volt időben hozni a muníciót. Így igyekeztem teljesíteni saját szerepemet. Látják, hogy nálunk Minszkben minden rendezett, és mindenki végzi a maga dolgát.”

A beszámoló alapján feltehetően kávét értett a muníció alatt a belorusz elnök. Az újságírók ugyanis emlékeztették, hogy az egyik korábbi beszélgetésükkor megígérte, visz kávét a normandiai négyeknek – amit saját bevallása szerint valóban meg is tett.

Alekszandr Lukasenko a sajtó munkatársainak is megköszönte a munkát: „Ügyesek! Nagyon szervezett népség. Semmi probléma, ami engem meglepett. Különböző emberek, különböző országokból és mégis milyen profin és gyorsan megtaláltak a közös hangot. Gratulálok ezért önöknek.”

Kép: Alekszandr Lukasenko, Vlagyimir Putyin, Angela Merkel, Francois Hollande, Petro Porosenko a minszki Függetlenségi Palotában, 2015.02.11. (Europress/AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez