Kínai befektetési rekord az Európai Unióban

Egyetlen év alatt több mint a kétszeresére nőttek a kínai befektetések az Európai Unió tagállamaiban: 2014-ben az összeg meghaladta a 18 milliárd dollárt. Meglepő módon a kínaiak befektetései nem oda irányultak ahova a szakértők jelentős része várta.

Pekingben csodálják Németországot mint az Európai Unió legnagyobb és legsikeresebb gazdaságát, de a tőkebefektetések szempontjából más országokat jobban kedvelnek. Az első helyen Nagy Britannia áll több mint 5 milliárd dollárral. A második Olaszország 3,5 milliárd és Hollandia 2,3 milliárd dollárral. Csak ezután jön Németország és Franciaország, az Európai unió két vezető állama.
A befektetések iránya is megváltozott: régebben a kínai cégek az autó ipart és az energia szektort kedvelték, de ennek már vége. Most mi a kedvenc Európában? Az élelmiszer ipar és az ingatlan piac. Az első több mint 4, a második több mint 3 milliárd dolláros kínai befektetéshez jutott tavaly. A Dongfeng kínai autógyár bevásárolta magát a Peugeot művekbe, ez megdobta Franciaország részesedését, de mind fontosabb az élelmiszer piac és mindenekelőtt a borászat. Sok kínai milliárdos vesz magának szőlő birtokot Bordeaux környékén vagy Burgundiában. Népszerűek a francia ingatlanok is: a Lenovo például Párizsban rendezte be központi európai irodáját. A gazdag kínaiak szívesen vásárolnak villákat az Azúrparton, ahol nemrég árvereztek el egy luxusingatlant. A tulajdonos Po Hszilaj volt. A Kínát kormányzó kommunista párt egykori magas rangú vezetője jelenleg életfogytig tartó büntetését tölti, melyet korrupció miatt rótt ki rá egy kínai bíróság.

Fotó: Europress Getty Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez