Fékezik a plasztikai sebészeti klinikákat Dél-Koreában

Dél-Koreában a plasztikai sebészet a virágkorát éli, Ázsia minden területéről özönlenek oda az átváltozni vágyók. A kormány komoly intézkedéseket dolgozott ki, hogy megvédje a páciensek jogait – jelentette be a héten az egészségügyi minisztérium.

Mivel a dél-koreai klinikák csodás eredményeket produkálnak a plasztika területén, Ázsia egyre több országában örvendenek népszerűségnek. A plasztikai sebészetből óriási üzlet lett, beindult a plasztika-turizmus, miközben a páciensek jogainak megsértése, illetve az orvosi műhibák odáig vezettek, hogy számos korlátozást bevezetését indította el a kormány.

Az új rendeletek tiltják a klinikák reklámjaiban az előtte-utána képeket, a celeb-promóciókat (sztárok és hírességek is rendszeresen plasztikáztatnak), és idézni sem lehet a betegektől. Azokat a hirdetéseket, melyek metrón, vonaton, buszon vagy éppen moziban jelennének meg, jóvá kell hagyatni.

A minisztérium a páciensek számára egy beleegyező nyilatkozatot készít majd: ez megtiltja a klinikáknak, hogy a számukra sok esetben kínos előtte-utána képeket reklámokban használják fel. Ezen kívül a klinikáknak tájékoztatniuk kell majd előre a betegeket arról, hogy mely sebészek végzik el a műtétet, és kötelezővé teszik biztonsági kamerák telepítését a műtők elé, hogy ellenőrizhető legyen: valóban a kiírt orvosok veszik a kezükbe a szikét.

A klinikáknak ezenkívül olyan berendezéseket kell a műtőkben tartaniuk, mint például a szünetmentes tápegységgel ellátott lélegeztető készülék, illetve az intubálásnál használatos berendezések. Az egészségügyi személyzet nem jelenhet meg tévében vagy rádióban, nem nyilatkozhat újságoknak gyógyszerekről, egészségügyi segédeszközökről, sőt még egyszerű táplálék-kiegészítőkről sem. Mindezek célja, hogy a plasztikai sebészetek dolgozói ne adhassanak el ilyen termékeket televíziós csatornákon.

Miközben a plasztikai sebészeti ipar folyamatosan bővül, sok esetben a páciensek nincsenek tisztában a műtétek veszélyeivel. Vicces példa erre, hogy régebben számos átváltoztatott kínai turistát nem engedtek haza, mert igazolványuk képén teljesen máshogy néztek ki. Később igazolást adtak ki a klinikák a kínaiaknak, hogy bizonyítani tudják: átváltoztak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez