Elkészült az első etióp sci-fi – és nagyon ütős

Aki látta a District 9-t, tudja, hogy Afrikában igenis lehet jó sci-fit csinálni. Aki nem látta, sürgősen nézze meg. Vannak benne ráklények, meg titkos fegyverek, de benne van a 21. századi Dél-Afrika megannyi problémája is, a nyomornegyedektől a nigériai bűnbandákig, a faji elkülönülés maradványaitól szegénységig. És emellett szórakoztató, látványos, és alig 30 millió dollárból készült.

Az etióp filmiparról persze sokkal ritkábban hallunk mint a dél-afrikairól, és a két ország fejlettsége közt is van némi különbség, de látszik, a Crumbs-nak (Morzsák) van mire alapozni. A rendező ugyan egy Addisz-Abebában élő spanyol művész, Miguel Llansó, de a színészek hazaiak -a főszerepben Daniel Tadessze és Szelan Teszfaje látható, és a filmet Etiópiában is forgatták.

Bár a teljes filmet eddig senki nem látta, több részlet látott már napvilágot, többek között a trailer.

És ismert a cselekmény is – ami alapján igen ígéretesnek látszik a film. A film a poszt-apokaliptikus Etiópiában játszódik – bár jelentős részt le lehetett forgatni a jelenlegi pre-apokaliptikus változatban is – ahol az emberek azzal foglalkoznak, hogy a régi  civilizáció emlékeit, morzsáit (innen a cím) gyűjtögetik. Innen emelkedik ki a film főhőse, a nem éppen szuperhős kinézetű Gagano, akinek meg kell küzdenie az űrlényekkel és a harcias télapókkal is, hogy eljusson a Föld körül keringő idegen űrhajóra, és kiderítse, miért is történt az egész. A filmet a Rotterdami Filmfesztiválon mutatják majd be – már nagyon várjuk.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez