Vegyes a fogadtatása A szürke ötven árnyalata filmváltozatának

A héten volt a premierje A szürke ötven árnyalata című romantikus filmnek, ami E.L. James nagy sikerű könyve alapján készült. Az amerikai kritikusok azonban enyhén szólva nem voltak elájulva a feldolgozástól.

Az azonos című regény világszerte óriási sikert aratott. 52 nyelven jelent meg és több mint 100 millió példányt adtak el belőle. Az erotikával átitatott történet, nem meglepő módon, elsősorban a hölgyek körében nagyon népszerű.

A könyv sikerének köszönhetően óriási várakozás előzte meg a film megjelenését. Különösen a női publikum várta kíváncsian, hogy sikerült feldolgozni egyik kedvenc regényét. A kritikusok szerint nem túl jól, ugyanis az alkotást szinte egyhangúlag a gyenge közepes kategóriába sorolták a megtekintése után.

A történet egy naiv irodalomszakos egyetemi hallgatóról, Anastasia Steele-ről szól, aki interjút készít egy Christian Grey nevezetű fiatal milliomos vállalkozóval. Kettejük között hamarosan intim viszony alakul ki, a film pedig lényegében szenvedélyes viszonyuk kibontakozását mutatja be.

Természetesen a könyvhöz képest történtek kisebb változtatások: meglepően sok humort sikerült a filmbe csempészni, az események viszont sokkal lassabban indulnak be, mint az alapműben. Grey habitusára és szexuális vágyaira is később derül fény. Ez talán az egyik oka annak, hogy kevesebb erotikus jelenetet tartalmaz az alkotás, mint amit a könyv ismeretében várni lehetett.

A kritikusok pozitívumként említik a forgatókönyvíró munkáját, illetve többen kiemelik a rendező, Sam Taylor-Johnson remek szakmai teljesítményét. A szereposztás szintén egészen jól sikerült, különösen ha figyelembe vesszük, hogy a férfi főhőst alakító Jamie Dornan az utolsó pillanatban ugrott be Charlie Hunnam helyére. Anastasia karakterét Dakota Johnson kelti életre, elismerésre méltó színészi játékkal.

Összességében tehát nem kimagasló a mű színvonala, de egy ilyen film Valentin-nap környékén minden bizonnyal nagy bevételt fog hozni a készítőknek.

(Fotó: Europress/Getty Images)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez