Hány indiai informatikus dolgozhat az USA-ban?

Obama elnök drámai beszéde a bevándorlók helyzetéről nemigen javít az indiai informatikusok vízumesélyein az Egyesült Államokban. Pedig a Tata, az Infosys és a többi indiai informatikai óriás ezerszám szeretne szakembereket küldeni Amerikába.

A H-1B vízum az indiai informatikusok álma. Ez olyan külföldi informatikusok bejutását és munkavállalását teszi lehetővé az Egyesült Államok területére, akik a szakma elitjéhez tartoznak. Tavaly volt egy javaslat, mely a háromszorosára, 180 ezerre emelte volna az ilyen vízumok számát. De ezt az amerikai honatyák levették a napirendről, mondván: veszélyezteti az amerikaiak munkához jutási esélyeit. Obama pedig erről nem beszélt, csak nagy általánosságban említette, hogy támogatni kell a szakmai elithez tartozó emberek bejutását az USA-ba.

Az amerikai elnök ehelyett inkább azokra az alacsony képzettségű milliókra koncentrált, akik már az Egyesült Államokban élnek és dolgoznak, de illegálisan. Ez kétségtelenül nagy társadalmi gond, sok családnak jelent problémát, hiszen a családtagok egy része bármikor kiutasítható, mert feketén érkezett az Egyesült Államokba. De vajon az USA-nak elsősorban ilyen gyengén képzett munkavállalókra van-e szüksége, vagy pedig a szakma elitjéhez tartozó indiai informatikusokra? – teszi fel a kérdést a Wall Street Journal.

Az üzleti körökhöz közelálló lap szerint az amerikai gazdaságnak több haszna lenne a szakma krémjéhez tartozó indiai informatikusok bevándorlásából, mint a szakképzetlen és elmaradott latin-amerikai bevándorlókból, akik az elnök beszédének középpontjában álltak. Obama számára elsősorban a többmillió potenciális latin-amerikai szavazó a fontos, akik a Demokrata pártot támogathatják. Gazdasági haszna viszont az indiai informatikusok bevándorlásának jóval nagyobb lenne, hiszen ezek az emberek jóval nagyobb értéket tudnának előállítani, és erősítenék Amerikai vezető pozícióját az informatikai piacon. Obama beszéde után azonban egyelőre úgy tűnik: türelemmel kell magukat felvértezniük az indiai informatikai cégeknek éppúgy, mint az ottani szakembereknek, mert bejutási esélyeik az Egyesült Államokba nem javulnak a közeljövőben.

Fotó: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez