“Párizsi stílusú” terror Koppenhágában

A dán fővárosban a rendőrség lelőtt egy férfit, aki felelős lehetett azért a két terrortámadásért, melyet a hétvégén követtek el Koppenhágában. Két ember meghalt és öt megsebesült.

A Charlie Hebdo-ról, a szólásszabadság és az iszlám viszonyáról  rendeztek konferenciát egy kulturális központban, amikor két támadó tüzet nyitott a résztvevőkre. Egy férfi meghalt és négyen megsebesültek, köztük három rendőr, akik a konferencia őrzésével voltak megbízva. A konferencián részt vett Lars Vilks svéd karikaturista, aki korábban publikált gúnyos rajzokat Mohamed prófétáról. Jelen volt Franciaország koppenhágai nagykövete is, de egyikük sem sérült meg.
Éjszaka újabb lövöldözésre került sor, ezúttal egy zsinagóga közelében. A rendőrség megállapította: mindkét merényletnél ugyanazt a fegyvert használták.

A rendőrök végül lelőtték a férfit, aki tüzet nyitott rájuk. A dán terrorelhárító szolgálat azonnal kapcsolatba lépett a svéd, a német és a francia rendőrséggel. Malmö és Koppenhága között komp összeköttetés van, tehát a terroristák nyugodtan használhatják ezt az utat a dán főváros és Svédország között. Franciaország belügyminisztere vasárnap Koppenhágába érkezik. Az európai terrorelhárító szervezetek attól tartanak, hogy Párizs és Koppenhága után újabb iszlamista terrorakciók következhetnek az Európai Unió tagállamaiban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez