Amerikai keresztény milicista az Iszlám Állam ellen küzd Irakban

“Én vagyok Ninive királya”- ezt a feliratot viseli büszkén a 28 éves Brett, aki már nem először harcol Irakban. 2006-ban az USA hadseregének katonája volt. Most egy keresztény milícia harcosa, és az Iszlám Állam előrenyomulásától próbálja megvédeni a helyi keresztényeket.

Jézus Krisztus nyelvét, az arameust beszélik a keresztények asszír földön, ahol létében fenyegeti a kis közösséget a fanatikus dzsihád harcosok előrenyomulása. Moszult, Észak-Irak fővárosát tavaly nyáron foglalták el az önjelölt kalifa fegyveresei. A keresztényeket választás elé állították: vagy áttérnek az iszlámra, vagy pedig üldözéssel sőt esetleg halállal kell számolniuk. A keresztények döntő többsége elmenekült. Megalakult az önvédelmi milícia, a Dwekh Nawsa. Ez arameus nyelven önfeláldozást jelent. Ennek soraiban egyre több a Nyugatról érkezett keresztény harcos. Még egy nő is van közöttük. Magukról csak keveset árulnak el, mert féltik családjuk tagjait Amerikában vagy Európában.

A kis keresztény milícia a kurd pesmergák oldalán küzd a Kalifátus katonái ellen. Az iraki keresztények döntő többsége a kurdok földjére menekült. A kurdok is muzulmánok, de a fanatikus dzsihád harcosok őket is eretneknek tekintik. Kobane városában könyörtelen harcokat folytattak egymással, míg végre sikerült kiszorítani a dzsihadistákat a szétrombolt városból.

Brett, a 28 éves egykori amerikai katona újabb keresztes háborúnak tekinti küldetését. Mindig nála van kis Bibliája. Hátára  pedig oda tetováltatta: Szent Mihály, a háború  arkangyala. Nem fél a haláltól? A keresztény önkéntes a Bibliát idézi válaszul: “légy hű hozzám mindhalálig, és én az élet koronáját adom neked.”

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez