Nemzetközi terror-ellenes hadgyakorlat Csádban

Körülbelül 1300 kommandós veszt részt a Flintlock hadgyakorlaton, amely minden évben megrendezésre kerül Nyugat-Afrikában. Összesen 28 ország, afrikai és nyugati képviselteti magát, köztük az Amerikai Egyesült Államok, Algéria, Tunézia, Kamerun, Mali, Szenegál és Mauritánia.

A hadgyakorlaton résztvevő katonák különböző hadműveleti manővereket hajtanak végre és gyakorolnak be. Emellett tapasztalatokat és információkat is megosztanak egymással. Zakaria Ngobongue a csádi hadsereg tábornoka elmondta, hogy különleges alakulataik számára a mostani hadgyakorlat egy főpróbának fellel meg, mielőtt bevetik őket a Boko Haram ellen. A tábornok megjegyezte, hogy a kommandósaik alapos felkészülésen mennek keresztül és tapasztalataikat nemsokára hatékonyan alkalmazhatják a terrorista-ellenes hadműveletekben.

FLintockA hadgyakorlaton több mint 250 amerikai katona is részt vessz. Az amerikai hadsereg szóvivője elmondta, hogy külön hangsúlyt fektetnek az információ megosztására, a határőrzésre, őrjáratozásra és különleges missziók végrehajtására. A katonák emellett ejtőernyős kiképzésen is részt vesznek és sivatagi túlélési technikákat is begyakorolnak. A szóvivő azt is elmondta, hogy a mostani hadgyakorlat egyik fő célja, hogy a nyugat-afrikai országok hadseregei között erősítsék a kommunikációt, a határok ellenőrzését és ösztönözzék a közös terror-ellenes hadműveletek végrehajtását. Ennek érdekében az amerikai hadsereg kommunikációs eszközökkel is támogatja a gyakorlaton résztvevő nyugat-afrikai országokat.

Nyugat-Afrika az utóbbi években a nemzetközi terrorizmus egyik melegágyává vált. A Száhel-övezetben az al Kaida észak-afrikai szárnya, az AQIM jelent állandó fenyegetést. Mali északi részén a tuareg szeparatisták és a velük szövetkező különböző dzsihadista szervezetek okoznak fejtörést a helyi vezetésnek. Nigériában pedig a Boko Haram radikális iszlamista lázadó-és terrorista szervezet tartja rettegésben a lakosságot és most már a szomszédos országokat is. Emellett komoly biztonsági problémát jelentenek még a Guineai-öbölben felbukkanó kalózok és kábítószer csempészek. A sivatagban működő emberkereskedők és csempészbandák pedig állandó problémát jelentenek a régió országai számára.

070822-F-5735S-038

Csád rendelkezik a térség egyik legerősebb, legjobban kiképzett és legaktívabb haderejével. A csádi katonák a sivatagi hadviselés mestereinek számítanak és komoly segítséget nyújtottak a francia katonáknak 2012-ben, amikor felszabadították Mali északi részét a radikális iszlamista MUJAO és Ansar Dine megszállása alól. A csádiak emellett számos afrikai ENSZ békefenntartó misszióban is komoly szerepet vállaltak. A Közép-afrikai Köztársaságban pedig elsőként vettek részt a béketeremtésben és a polgárháborús helyzet felszámolásában. A csádi haderő jelenleg a nigériai Boko Haram ellen szállt hadba. A nem rég Kamerun északi részén avatkoztak be és segítették a helyi haderőt a Boko Haram bázisainak felszámolásában. Jelenleg csádi katonák küzdenek Nigéria északkeleti régióiban is, ahol több tucat települést sikerült felszabadítaniuk már dzsihadista szervezet megszállása alól. Csád emellett elsőként csatlakozott ahhoz a regionális összefogáshoz is, amit a Nigériával szomszédos országok hoztak létre nemzetközi nyomásra és 2500 katonával járultak hozzá a Boko Haram ellen felállítót gyors reagálású hadtesthez.

flintlock-helps-strengthen-stability-across-africa

Chadian soldiers march during Flintlock 2014 in Diffa

 

(Visited 8 times, 2 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez