Aranyat tojó ATM Isztambulban

Kívülről teljesen olyan, mint bármelyik bankjegykiadó automata az isztambuli utcákon. Valamiben azonban nagyon különbözik a többitől. Papírpénz helyett kis aranydarabokat ad.

Az arany nagy becsben áll Törökországban (is). Nem csak ékszerként vagy befektetésként, hanem azért is, mert ezt tartják a legbiztonságosabb módnak, ha valaki magánál akarja tartani a megtakarításait. Törökországban nagyon alacsony a magánmegtakarítások összege. Az emberek a rosszabb napokra inkább aranyba fektetnek be a banki csomagok helyett – mondják a szakértők. Becslések szerint a török polgárok tulajdonában körülbelül 3500 tonna arany van.

A bankok lépést tartanak a szokásokkal: aranyban vezetett számlákat kínálnak. “Arra gondoltunk, hogy valahogy visszajuttatjuk a pénzügyi rendszerbe mindezt az aranyat” – mondja a libanoni Daily Starnak Seda Yilmaz, a Kuveyt Turk Bank marketingigazgatója. Ők vezették be elsőként ezt a konstrukciót, még 2007-ben.

Nyolc évvel később a bank már 200 ezer aranyszámlát vezet. Eddig csekken, banki átutalással vagy mobiltelefonon keresztül lehetett hozzáférni az aranyhoz, de most átadták az első ATM-et is. Ebből 1 és másfél grammos aranydarabokat lehet kivenni a bankjegyek mellett.

A sikeren felbuzdult a többi bank is: már 250 tonna arany van a széfjeikben. A törökök a világon a 4. legnagyobb aranyvásárlók és a második számú exportőrök. Az ország egyre inkább az aranykereskedelem központjává válik a régióban, és ez a szerep nagyon felpörgeti a török gazdaságot is – a  World Gold Council jelentése szerint 2013-ban legkevesebb 3,8 milliárd dollárral.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez