Üdv Kopernikusznak Szaúd-Arábiából

A szaúdi “vallástudósok” folyamatosan meg tudják lepni a világot. Most azt állítja az egyikük, hogy igenis, nem a Föld kering a Nap körül, hanem éppen fordítva. Hogy örülne ennek az inkvizíció…

Egyszer össze kellene gyűjteni, mi mindent “ajándékoznak” a világnak azok az emberek, akik Szaúd-Arábiában tudósnak tartják magukat. Egy történész a minap azzal késztette megdöbbenésre, majd hangos kacagásra az egyik (külföldi) televízió női műsorvezetőjét, hogy kijelentette: az amerikai nők azért vezetnek autót, mert nem bánják, ha megerőszakolják őket. A szaúdiak viszont bánják, vigyázni kell tehát rájuk. Ezért ahelyett, hogy jogosítványhoz juttatnák őket, külföldről kellene nőket importálni sofőrnek.

Most egy bizonyos Bandar al-Khaibari sejk videóját kapta fel a sajtó. A tekintélyes férfiú egy diák kérdésére felelve kifejti: a Föld egyhelyben áll, nem mozog, viszont a Nap körülötte kering. Vagyis visszatér a Kopernikusz előtti időkbe. Még egy szemléltetőeszközt is bevet az érveléshez. “Nézzük csak, hol vagyunk most? A sardzsai reptérre tartunk, hogy elutazzunk Kínába, világos? Ez itt a Föld” – mondja, és megragad egy pohár lefóliázott asványvizet. “Ha a repülőgép megáll a levegőben, Kína akkor is közelebb fog jönni. De ha a Föld ellentétes irányba forog, akkor soha nem fogunk eljutni Kínába, mert Kína is forog” – fejti ki.

A Twitter népét nem nagyon tudta meggyőzni. Önálló életre kelt a #cleric_rejects_rotation_of_Earth hashtag, és valaki pikirten megjegyezte: milyen furcsa véletlen, hogy mindez Galilei születésnapján hangzik el. Az itáliai csillagász 1564. február 15-én jött a világra. Tanai miatt kétszer vádolta meg eretnekséggel a katolikus egyház, egyebek mellett azért, mert a kopernikuszi világképet vallotta magáénak. Vagyis hogy a Föld forog a Nap körül, és nem fordítva.

Ugyanakkor nem csak tamáskodók vannak: akadnak olyanok is, akik komolyan gondolják, hogy nagyobb nyilvánosságot kellene adni világszerte a “tudós” tanainak. Nos, mi megtettük, amit tehettünk…

 

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez