Kairó nemzetközi katonai beavatkozást sürget Líbiában

Egyiptom már nem elégszik meg annyival, hogy bombázza az Iszlám Állam és egyéb terrorista csoport állásait Líbiában: Fattah asz-Szíszi nemzetközi katonai beavatkozást szeretne.

“Nincs más lehetőségünk, számításba véve, hogy a líbiai kormány és nép cselekvésre szólított fel minket” – jelentette ki Fattah asz-Szíszi egyiptomi elnök a francia Europe 1 kereskedelmi rádiónak adott interjújában. Az államfő lényegében “befejezetlen küldetésnek” titulálta a 2011-es líbiai nemzetközi katonai beavatkozást. Azt mondta,  Kadhafi bukása után  “magukra hagytuk a líbiai embereket a szélsőséges milíciák foglyaiként.”

Abdel-Fattáh asz-Szíszi pár nappal azután szólította fel a nemzetközi közösséget a líbiai beavatkozásra, hogy az Iszlám Állam terrorista csoport észak-afrikai szárnya lefejezett 21 egyiptomi keresztényt, és megtorlásként az egyiptomi légierő az iszlamisták állásait bombázta. Az egyiptomi elnök figyelmeztette az ENSZ Biztonsági Tanácsát arra, hogy a Líbiában tomboló anarchia nem csak Egyiptomot, hanem egész Észak-Afrikát, és végső soron Európát is fenyegeti. Ez ellen csak közösen lehet felvenni a harcot, és a régió országai, például Algéria és Tunézia szintén támogatják az esetleges beavatkozást. Szíszi egyben felszólította a líbiai iszlamista és egyéb szélsőséges milicistákat is, hogy tegyék le a fegyvert.

A kép forrása: Europress/AFP

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez