Egyiptom Líbiában bombázott a 21 kopt lefejezése után

A hír már a múlt héten szárnyra kapott, de akkor még nem tudta senki, hogy hiteles-e. Most éjjel aztán kikerült egy videó is. 21 egyiptomi kopt keresztényt fejeztek le iszlamisták Líbiában. Néhány órával később az egyiptomi légierő az Iszlám Állam állásait bombázta Líbiában – jelentette be Szíszi elnök.

Hetekkel ezelőtt rabolták el a koptokat Szirte városában: még decemberben az első csoportot, aztán egy héttel később, januárban a másodikat. A legtöbben közülük egy szegény felső-egyiptomi faluból érkeztek Líbiába, vendégmunkásként. Kivégzőik a videóban nem hagytak kétséget afelől, hogy azért gyilkolták meg őket, mert keresztények. Úgy beszéltek róluk, mint a “kereszt embereiről”, az “ellenséges egyiptomi egyház követőiről”. Az amerikai akcentussal beszélő férfi végül azzal a mondattal zárja mondandóját, hogy “Allah segedelmével leigázzuk Rómát”. Végigfektették őket a hírhedt narancsszínű ruhában a tengerparton, aztán elvágták a torkukat.

A videó megjelenése után nem sokkal, hajnalban az Iszlám Állam táborait, fegyverraktárait és kiképző központjait támadták egyiptomi harci gépek Líbiában. Előtte Szíszi elnök az állami televízióban bejelentette: fenntartja magának Egyiptom a jogot, hogy válaszoljon a brutális lefejezéskre. A videót egy olyan dzsihadista csoport tette ki az internetre, amely hűséget esküdött az ISIS-nek.

Az egyiptomi hadsereg azt közölte, hogy a bombázásokkal meg akarja bosszulni a vérontást, és azt akarja: tudja mindenki, közel és távol, hogy van, aki megvédje az egyiptomiakat. Kairó most először ismerte el hivatalosan, hogy Líbiában hajtott végre légitámadásokat az iszlamisták kiképzőtáborai és fegyverraktárai ellen. Tavaly augusztusban már az emírségi és az egyiptomi légierő bombázta a Fadzs Libia (Líbia Hajnala) nevű iszlamista csoport állásait Tripoliban, de ezt még az egyiptomi vezetés nem ismerte el. Szíszi elnök korábban arról beszélt, hogy a líbiai militánsok nem csak Egyiptomra, de az egész Közel-Keletre veszélyt jelentenek.

Líbiában káosz az úr, mióta 2011-ben a felkelők megdöntötték Kadhafi hatalmát. A különböző fegyveres csoportok egymással harcolnak a hatalomért, és közülük többen is hűséget esküdtek az Iszlám államnak, amely arrafelé is próbál terjeszkedni. Mindennek ellenére még mindig mennek munkások Egyiptomból a szomszédos országba,

Egyiptomban 7 napos nemzeti gyászt rendeltek el a 21 lefejezett kopt emlékére.

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez