Kétrétegű fátyol viselésére kötelezik a nőket a “kalifátusban”

Azt eddig is lehetett tudni, hogy a nők élete az Iszlám Állam terrorcsoport által elfoglalt területeken egyáltalán nem könnyű. Immáron mindenhova férfi “testőrökkel” kell járniuk, betartva a szigorú vallási előírásokat, különben komoly büntetésben részesülhetnek.

A Moszulban, Rakkában és Deir al-Zor tartományban élő nők arról számoltak be az interneten és a közösségi oldalakon keresztül, hogy folyamatosan férfi „testőrök” kísérik őket, akiket mahramoknak neveznek. A mahramok gondoskodnak arról, hogy a nők betartsák az Iszlám Állam „dresszkódját”. Mindenhova csak elfátyolozva mehetnek be, és még az utcára sem mehetnek ki a mahramok nélkül. A mahram általában a nő valamelyik családtagja, és ha a rábízott nő megszegi az előírást, akkor őt (is) megbüntetik.

Ezért a legtöbb férfi arra kötelezi a feleségét vagy lányát, hogy inkább maradjon otthon, nehogy konfrontálódjon a Hizbahhal (Szolgálat), vagyis az ISIS vallásrendőrségével. A férfiakat ugyanúgy megbüntetik, nem csak bírsággal, hanem akár testi fenyítéssel is, ha a feleségük vagy gyermekük nincs „iszlám módon felöltözve”. A dzsihadisták ráadásul arra kényszerítik a nőket, hogy dupla rétegű fátyolt viseljenek. Ez csak fekete színű lehet, ahogyan a kesztyű és a cipő is.

„Egyszer elmentem a feleségemmel vásárolni Moszulba, de a nagy tömegben elvesztettem őt egy pillanatra. A probléma az volt, hogy minden nő fekete fátyolban volt,  így nem ismerhettem fel őt, s féltem, hogy valaki mást fogok hazavinni magammal. Ezzel azonban könnyen a Hizbah kezei közé kerülhettem volna.” – mesélte a  Guardian-nek egy moszuli lakos, aki végül addig kiabálta hangosan a felesége nevét, amíg az oda nem jött hozzá. Egy másik férfi beszámolója szerint addig nem engedték be a nőket a kórházba, amíg nem vettek fel fátylat.

Még a tömegközlekedésben sem utazhatnak egyedül a nők. Egy moszuli nő beszámolója szerint a Hizbah tagjai egyszer arra kényszerítették őt, hogy szálljon le a járműről, mivel egyedül volt a sofőrrel. Azóta a dzsihadisták rendszeresen megállítják nem csak a buszokat, hanem a taxikat is, és ellenőrzik az utasokat. Amennyiben a férfiutas  vagy a sofőr nem tudja igazolni, hogy ő a mahram, akkor  kirángatják a járműből, és a nőnek gyalog kell folytatnia az utat. Ráadásul még olyan esetről is beszámoltak, amikor az egész buszt visszafordították az összes utassal együtt, mert a buszsofőr hibát követett el, amikor mahram nélkül engedte felszállni a nőket.

A kép forrása: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez