Szövetségeseinek is ad el katonai drónokat az USA

A Fehér Ház döntése értelmében az Egyesült Államok most már bármelyik szövetséges államnak adhat el katonai drónokat. A döntést hosszas vizsgálatok előzték meg, és továbbra is szigorú szabályok kötik az emberélet kioltására alkalmas fegyverként használható szerkezetek adásvételét.

Az ilyen típusú drónok exportálását eddig csak az Egyesült Királyságba engedélyezték a gyártó cégeknek. Most ezt a kört bővítették ki más európai partnerek mellett többek között Törökországgal vagy a közel-keleti szövetségesekkel.

Az ágazat deregularizációja természetesen csak részleges. A fegyverek megvásárlását csak az adott ország kormánya kérvényezheti. Az Egyesült Államok minden egyes kérvény esetében szigorú vizsgálatot folytat majd le. A vásárlást pedig csak akkor hagyja jóvá, ha valóban indokoltnak tartja a partner igényét. A vásárlóknak a nemzetközi jogot és az amerikaiak által megszabott elveket betartva kell használniuk a drónokat, amit az Egyesült Államok folyamatosan felügyelni fog.

Ezeket a speciális felhasználási feltéteket a kormány nem hozta nyilvánosságra. Így nem lehet tudni, hogy az amerikaiakhoz hasonló elven a szövetségesek is alkalmazhatják-e a pilóta nélküli repülőgépeket terroristák levadászására külföldön. Ez a stratégia az Egyesült Államok terrorizmus elleni harcának sarokköve lett Barack Obama elnöksége alatt.

A külügyminisztérium egyik alkalmazottja így kommentálta a korlátozások enyhítését: „A technológia nyilvánvalóan adott, és végső soron a mi érdekünk is, hogy bizonyos szövetségeseink a lehető legjobban fel legyenek szerelve.”

(Fotó: Europress/Getty Images)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez