Csúnyán elbántak az indiai nagypapával a rendőrök

Az alabamai Huntsville-ben egy indiai férfira hívta ki a rendőrséget egy aggódó állampolgár. A segélyhívás szerint egy „gizda fekete fickót” láttak járkálni a kertvárosban. A telefonáló mellett a rendőrök is erősen túlreagálták a helyzetet.

Az 57 éves indiai Sureshbhai Patel látogatóban volt fiánál, aki mérnökként dolgozik Alabamában. A férfi már több mint egy hete a városban tartózkodott, és éppen szokásos reggeli sétáján volt, amikor kiment hozzá a rendőrség. A kommunikáció viszont nem ment zökkenőmentesen, mert Patel nem tud angolul. Bár igyekezett együttműködni, de a legalapvetőbb szavakon túl már nem értette mit kérnek tőle a rendőrök. Pár percnyi értetlenkedés után alighanem elmulasztott egy utasítást teljesíteni, mire az egyik rendőr nagyon keményen leteperte.

A férfi olyan súlyosan megsérült az eséstől, hogy ideiglenesen lebénult, és azóta is a helyi kórházban kezelik. Az esetről készült videó, bejárta világhálót, és az indiai médiában is elterjedt a híre, ami általános felháborodást váltott ki az országban.

A helyzet rendezése érdekében Robert Bentley kormányzó nyílt levelet írt, melyben egész Indiát megszólította. Bocsánatot kért a túlzott erő alkalmazása miatt, és biztosította az indiai népet, hogy nem fog elmaradni az igazságszolgáltatás. Az elkövető rendőrt már elbocsátották, és büntetőeljárást indítottak ellene. Az ügyben szövetségi és állami szintű vizsgálat is folyik.

Az incidens miatt az indiai-amerikai közösség is felemelte a szavát. Többen felhívták rá a figyelmet, hogy az Egyesült Államokban a rasszizmus őket is érinti, annak ellenére, bár a médiában az afroamerikaiakkal szembeni előítélet jelenik meg gyakrabban. A bántalmazott férfi kórházi költségeire gyűjtést indítottak. Eddig 200 000 dollár felajánlás érkezett.

(Fotó: Europress/Getty Images)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez