A politika néha Amerikában is belekotyog a történelemtanításba

Oklahomában egy republikánus képviselő be akar tiltani az állam iskoláiban egy kurzust, ami szerinte nem hangsúlyozza, hogy az amerikai nemzet mennyire nagyszerű és dicsőséges történelemmel rendelkezik.

Az Egyesült Államokban a Felsőoktatási Bizottság nevű szervezet számos képzést kínál országszerte középiskolásoknak, amellyel megalapozhatják későbbi tanulmányaikat. A diákok a kurzusok elvégzésével könnyebben bekerülhetnek az egyetemekre, illetve főiskolákra és már előre megszerezhetnek néhány kreditet. A szervezet magánintézmény, de több mint 6000 egyetem és főiskola tartozik hozzá.

Dan Fisher oklahomai képviselő azonban a történelem tárggyal kapcsolatos képzésükről úgy gondolja, nem megfelelő tananyagot ad át a diákoknak, ezért az állam iskoláiban be kellene azt tiltani. Szerinte a kurzus arra fókuszál, mi a rossz Amerikában, ahelyett, hogy a kimagasló erényeit hangsúlyozná.

A hírek szerint a törvényjavaslat csak az első lépés a Felsőoktatási Bizottság összes képzésének betiltása felé. Az oklahomai törvényhozás republikánus többsége afelé hajlik, hogy az államnak önállóan kidolgozott oktatási rendszere legyen, és minél kevésbé függjön a szövetségi szabályozástól.

A Tulsa Worldben megjelent írás szerint a hivatkozott tananyag valójában az amerikai történelmet hitelesen ábrázolja, a pozitívumokkal és a negatívumokkal együtt. A Felsőoktatási Bizottság képzései pedig jelenleg remek lehetőséget nyújtanak, hogy a legjobb képességekkel rendelkező diákok továbbfejlesszék tudásukat, ami egyetemi tanulmányaik során hasznukra válik. Ha a törvényhozás megszavazza a tervezetet, akkor ez a lehetőség meg fog szűnni az oklahomai középiskolások számára.

(Fotó: Pixabay)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez