Észak Korea hackerei hatoltak be a Sony rendszerébe Kaliforniában

Ezt állapította meg az NSA főnöke. Michael Rogers admirális szerint immár egyértelmű: Észak Korea hackerei hatoltak be a japán cég rendszerébe, hogy megakadályozzák egy film bemutatását.

Sose hittem volna, hogy egy külföldi filmes társaság ügyében fogok hónapokon át vizsgálatot folytatni. De ilyen világban élünk hiszen az internet határtalanná teszi a hackerek működését – mondta sajtóértekezletén az NSA főnöke. Csak zárójelben: az NSA az az amerikai hírszerző ügynökség, mely az egész világon folytat informatikai hírszerzést, ahogy azt egykori munkatársa, Snowden többször elmondta Hong Kongban és Moszkvában. Most az NSA azt a feladatot kapta Obama elnöktől: állapítsa meg, hogy csakugyan Észak Korea hatolt e be a Sony rendszerébe Kaliforniában.
Novemberben omlott össze a Sony rendszere, és mostanra sikerült kideríteni: a nyomok egyértelműen Észak Koreába vezetnek. De miért? A Sony az Interjú című filmet tervezte bemutatni. Ebben két amerikai újságíró azt a feladatot kapja a CIA-tól: öljék meg Észak Korea ifjú elnökét, Kim Dzsongunt. A Sony először kihátrált a film mögül, de Hollywood felháborodott és Obama elnök is a film készítői mögé állt. Annak ellenére, hogy terror akciókkal fenyegették meg a mozikat, ha bemutatják a filmet. Végülis nem történt semmi.
Észak Korea mindvégig cáfolta, hogy ők állnának a hacker támadás mögött. Ugyanakkor nem is titkolt büszkeséggel közölték: vannak olyan barátaik, akik képesek erre. Ezek a jóbarátok minden bizonnyal a Kínában és Oroszországban kiképzett informatikai kommandó koreai munkatársai – legalábbis ezt állítja az NSA főnöke. Ezentúl tehát az USA-nak tisztában kell lennie azzal, hogy Észak Korea nemcsak atomfegyverrel és nagy hatótávolságú rakétákkal fenyegetőzhet, de olyan informatikai hírszerző csapattal is, mely képes hatékony hacker akciót végrehajtani az Egyesült Államok területén.

Fotó: Europress Getty Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez