Unja már a tömeggyilkosságokat az USA

Barack Obama amerikai elnök szerint a fegyveres támadások rutinszerűvé váltak az Egyesült Államokban és Amerika belefásult a tömeges fegyveres gyilkosságokba.

Az elnök azt követően mondott rendkívüli televíziós beszédet, hogy egy fegyveres férfi csütörtökön több embert megölt, illetve megsebesített az Oregon állambeli Roseburgben az Umpqua Városi Főiskolán.

Beszédében a láthatóan feldúlt Obama kijelentette, hogy az együttérzés és a fohász többé már nem elegendő az ilyen helyzetekben, mert nem képesek elejét venni a hasonló eseteknek. Arra bátorította a nézőket, hogy olyan politikusokra voksoljanak, akik készek tenni a probléma megoldása érdekében.

Az elnök legutóbb júniusban szólalt meg a médianyilvánosság előtt a kérdéssel kapcsolatban, miután a dél-karolinai Charlestonban egy feketék látogatta templomban egy rasszista támadó kilenc hívőt lőtt agyon.

Obama az oregoni tragédiával kapcsolatban elrendelte, hogy a szövetségi létesítményeken a nemzeti gyász jeleként bocsássák félárbocra az amerikai lobogót.

Joe Biden alelnök a halottak és a sebesültek nagy számára hivatkozva kijelentette: a nyomozás valószínűleg meg fogja erősíteni, hogy a mészárlást félautomata vagy automata fegyverrel követték el. Biden a fegyvertartás “ésszerű szabályozására” szólított fel.

Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője az elnöki beszédet megelőzően közölte, hogy a kormányzat továbbra is prioritásként kezeli a lakosságnak a fegyveres erőszaktól való megvédését.

Oregonban egyébként, több más demokrata vezetésű államhoz hasonlóan, a newtowni Sandy Hook iskolában 2012. december 14-i elkövetett ámokfutás után megszigorították a fegyverhez jutás feltételeit. Ezt szövetségi szinten, alapvetően a fegyverlobbi ellenállása miatt, nem sikerült erősebb ellenőrzés alá vonni.

A háromezer hallgatót képző Umpqua főiskolán egy műszakban csak egy biztonsági őr teljesít szolgálatot, fegyvertelenül.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez