Orosz szakértők: Amerika a világ összes számítógépét képes ellenőrizni

Az NSA olyan kémprogramot dolgozott ki, melyet a hardware-be telepítenek, és melynek segítségével a világ összes számítógépét ellenőrizni tudják. Ezt állítja a Kaspersky Lab nevű orosz informatikai cég, mely alaposan tanulmányozta az NSA módszereit, annak alapján amit Edward Snowdentől, az amerikai hírszerző cég ma Oroszországban élő munkatársától megtudott.

Több mint harminc célország szerepel az amerikai hírszerzés listáján: az első helyen Irán áll. A második Oroszország majd pedig Pakisztán, Afganisztán, Kína, Mali, Szíria és Jemen. A kémprogram alkalmazása 2001-ben kezdődött el, de nagyon felgyorsult azt követően, hogy Barack Obama lett az Egyesült Államok elnöke. Eugene Kaspersky, a laboratórium vezetője szerint az NSA időközben kilépett alkalmazottai megerősítik azt, amit az orosz informatikusok felfedeztek: a világ összes számítógépe ellenőrizhető a kémprogram segítségével.
Mindez nyilvánvalóan felvet nemzetközi jogi kérdéseket is. Arról nem is beszélve, hogy az Egyesült Államoknak ez a fölénye mit jelent a terrorizmus elleni harcban vagy az olyan konfliktusban, mely jelenleg Ukrajnában szembeállítja a Nyugat által támogatott kormány hadsereget a Moszkva által támogatott orosz szeparatista erőkkel.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez