Véres merénylet egy mogadishui szálloda ellen

Az utóbbi két év egyik legvéresebb merényletét hajtották végre a radikális iszlamisták a szomáliai fővárosban, ahol két öngyilkos merénylőt vetettek be az elnöki palota közelében lévő Central Hotelben. A támadás idején magas rangú politikusok és tisztviselők tartózkodtak az épületben.

A támadás egy öngyilkos autórobbantással kezdődött. Nem sokkal később pedig egy másik merénylő robbantotta fel magát, akinek sikerült észrevétlenül bejutnia a szállodába. Az öngyilkos akcióban 25-en haltak meg, köztük két parlamenti képviselő, a főváros polgármesterének a helyettese és több magas rangú kormányzati tisztviselő. A szomáliai hatóságok és szemtanuk jelezték, hogy a támadás után legalább 40 sebesültet kellett kórházba szállítani. A miniszterelnök-helyettes és a közlekedési miniszter is a sérültek között van.

A szomáliai biztonsági erők közben azt jelentették, hogy a támadást egy férfi és egy nő hajtotta végre. Mindkét merénylő kettős, szomáliai és holland állampolgársággal is rendelkezett. A férfi volt az első, aki akcióba lépett, majd a nő következett, aki a testén viselt robbanómellényt hozta működésbe a szálloda imatermében. A merényletet elkövető nőről később kiderült, hogy a szálloda egyik részmunkaidős alkalmazottja volt. A hatóságoknak azonban azt még nem sikerült kideríteniük, hogy a két merénylő kapcsolatban ált-e egymással. A rendőrség szerint nincs kizárva, hogy házaspárról van szó, de az is lehet, hogy csak szoros viszonyban voltak.

Abdirisak Omar Mohamed belbiztonsági miniszter a véres támadás után magyarázatott követelt a szálloda vezetésétől. A miniszter szerint felfoghatatlan, hogy a szállodában és környékén érvényben lévő szigorú biztonsági intézkedések ellenére miért nem sikerült kiszűrni a támadókat. A belügyminiszter jelezte, hogy átfogó vizsgálatot rendelt el, kihallgatják a szálloda biztonsági személyzetét és kérdőre vonják a szálloda vezetőit is.

Nem sokkal a támadás után a radikális iszlamista al Shabab lázadó szervezet bejelentette, hogy az ő emberei hajtották végre a robbantásos merényletett a Central Hotelben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez