Átadásra vár a magyar részvétellel kialakított mezőgazdasági telep Ugandában (helyszíni riport)

A Helios Agro Ltd. ugandai mezőgazdasági befektető társaság, teljes egészében a Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központra (HTCC) bízta a Kapeke körzetben található mezőgazdasági bázis terveinek kialakítását, építési kivitelezését, felügyeletét és a mintatelep működtetését is a magyar szakemberek segítségével végzik.

Hazai ipari tervező cégek, szakemberek munkájának köszönhető, hogy március végén várhatóan teljes egészében átadásra kerül a mezőgazdasági mintatelep. A helyszín kiválasztásától az engedélyeztetési eljárásokon át az infrastruktúra és épületek kialakításán keresztül, egészen a telep gépesítéséig mindent a kampalai „Magyar Ház” szervezett és felügyelt. A projekt első fázisa mindösszesen nyolc hónapot vett igénybe, ami lenyűgöző sebességnek számít még európai viszonylatban is.

Helyet kapott egy recepciós épület, tranzit tároló, elektromos elosztó központ és egy lakó egység, amely mindennel fel van szerelve, amire a telep vezetésének szüksége lehet. A helyi klímát jól bírták és az ugandai építő szakemberek elismerését is kivívták a magyar Chemokomplex cég festékei, amelyeket a kivitelezés során használtak. A telep gépeit és berendezéseit is Magyarországról szerezték be és szállították a helyszínre.

Elsősorban vetőmag tesztekkel és talajjavító technológiák kutatásával foglalkoznak majd az első két évben, amit különböző szolgáltatások kialakításával (pl: termény szárítás, darálás, zsákolás) és állattartó részleg működtetésével teszik fenntarthatóvá, önellátóvá.

A telep átadását követően, az esős évszak kezdete utáni első időszakban pedig fatelepítéssel indítanak be egy újabb kutatási, tesztelési projektet. Makadámdió, mahagóni, fahéj, mangó és a Magyarországról érkező smaragdfa telepítését tervezik, amelyet további fajták követhetnek majd. A fajtatesztek tapasztalatait felhasználva lesznek képesek a legoptimálisabb eredményeket elérni és profitot termelni.

IMG_9665 IMG_9671

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez