A szakadárok megkezdték a nehézfegyverek kivonását?

A Donyecki Népi Köztársaság ma bejelentette, hogy elkezdi kivonni a nehézfegyvereket a kelet-ukrajnai frontvonalról. Ukrajna szerint viszont csupán egy újabb hadművelet előkészítéséről van szó.

Kijevi idő szerint ma reggel nyolckor megkezdte a nehézfegyverek kivonását az önhatalmúlag kikiáltott Donyecki Népi Köztársaság vezetése – közölte a szeparatisták egyik vezetője, Eduard Baszurin a RIA Novosztyi, orosz hírügynökséggel. A tervek szerint  csaknem száz katonai eszközről van szó, amelyeket Debalcevén, Horlivkán és Donyecken keresztül szállítanak nyugati területekre.

A Reuters hírügynökségnek is nyilatkozó Baszurin ugyanakkor cáfolta a Dél-kelet Ukrajnában folyó harcokról szóló ukrán jelentéseket. Ezek szerint az elmúlt 24 órában egy katona meghalt, hét pedig megsebesült, és a szeparatisták csak soraik megerősítésére használják ki a jelenlegi fegyvernyugvást. Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy a második Minszki Egyezménynek megfelelően csak akkor hajlandó megkezdeni a fegyverek kivonását a frontvonalról, ha a lázadók részéről két teljes napig él a tűzszünet.

Mindeközben a normandiai négyek külügyminiszterei, Laurent Fabius, Pavlo Klimkin, Szergej Lavrov és Frank-Walter Steinmeier Párizsban egyeztetnek a kelet-ukrajnai válság legújabb fejleményeiről.

Kép. Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez